Két budai villát is megkap ingyen az államtól Schmidt Mária alapítványa

2020. április 1., 11:43

Szerző:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mára virradó éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetének végén található egy paragrafus, amely „a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány részére történő ingyenes vagyonjuttatás” címet viseli.

Eszerint a a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Kommunizmuskutató Intézetet, illetve Habsburg Történeti Intézetet működtető Schmidt Mária-féle alapítvány tulajdonába kerül ingyen 

  • a XII. kerületi Határőr út 35. szám alatt található helyi védelem alatt álló ingatlan és 
  • a XII. kerületi Istenhegyi út 92. szám alatt található ingatlan.

– írja az Index.

Az alapítvány kezelésében több budapesti ingatlan is van. Az Istenhegyi útit 2011-ben kapta meg 15 év határozott időtartamra azzal a kikötéssel, hogy rá kell költeni 150 millió forintot az épületre 5 éven belül. Ezenkívül bérlik a Határőr út 35. szám alatti épületet, amelyet a Kincstári Vagyon Igazgatóság nem sokkal a 2002-es választások előtt az Orbán-kormány utasítására vett meg 885,5 millió forintért.

„A Közalapítvány tudományos kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítése céljából” kapná meg a villákat,

mentesülve a fennálló vagyonkezelési díjtartozás és visszapótlási kötelezettség alól.

A közalapítvány székhelye mindig is a Határőr úti ingatlan volt. Mint az idoklásban írták, az állam az elmúlt húsz évben nem költött állagmegóvásra, pedig ráférne, de mivel a felújításhoz a vagyonkezelő engedélye kellene, ezért javasolt a tulajdonba adása.

Az Istenhegyi úti ingatlant tekintve a „törvényjavaslat megoldást ad a Közalapítvány MNV Zrt.-vel szemben fennálló tartozása rendezésére."