Veszélyben Rogán és Habony grúz ismerőseinek magyarországi hitelező cége

2020. január 10., 21:40

Szerző:

2020. március 31-ig adott időt a Magyar Nemzeti Bank a kis összegű gyorskölcsönökben utazó MikroCredit Zrt.-nek, hogy teljesítse  saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásokat. Ha ez nem történik meg, a jegybank  további intézkedésként akár a tevékenységi engedély visszavonása mellett is dönthet – derül ki a napi.hu cikkéből.

A MikroCredit Zrt. kis összegű, 25-600 ezer forint közötti hiteleket nyújt az ügyfeleinek. 2016 júliusában alapította egy Grúzia fővárosában, Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC nevű cég, amelyben 2017. szeptember közepétől november elejéig igazgatósági tagként, utána egészen mostanáig más munkavállalóként szerepel Varlami Rekhviashvili, akinek a testvére, Irakli Rekhviashvili bankár, a kaukázusi ország  volt gazdasági minisztere.

Irakli Rekhviashvili és két másik grúz társa, a Rogán Antal jelenlegi kabinetminiszter fémjelezte letelepedési kötvények bizniszében nyakig benne lévő Shabtai Michaeli, illetve Nika Gilauri volt grúz kormányfő neve az Index 2016 júniusi videójából ismert Magyarországon. A felvétel a kabinetminiszter bizalmi emnberének, Kertész Balázsnak az ügyvédi irodája előtt készült Budapesten az Aulich utcában. Említenek rajta egy erőműépítési projektet is, amelyhez a magyar Eximbank hitelét akarják használni, a felvételen pedig Irakli Rekhviashvili az, aki az épületre mutatva azt mondja: Alá akarom írni vele a szerződést.