Négy magyar bank is érintett lehet a nemzetközi pénzmosási botrányban

Magyarországi bankok is érintettek lehettek a nemzetközi pénzmosási botrányban – írja a napi.hu. Az OTP nincs köztük.

2020. október 7., 09:13

Szerző:

Négy magyar bank érintettségét mutatták ki a néhány hete kipattant nemzetközi pénzmosási botrányban, a kiszivárgott iratok szerint Tanzániától Indián át Oroszországig történtek gyanús pénzmozgások magyarországi számlákról. 

Ehhez a hírhez nem kapcsolódik, hogy az OTP az egyike volt annak a féltucat magyarországi banknak, amelyek fennakadtak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatán, és bírságot kaptak, mivel a felügyelet hiányosságokat tapasztalt a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatos gyakorlatában. Az OTP még viszonylag kis összegű bírsággal megúszta: 11 millió forintos büntetést kellett fizetnie. Ennél kevesebbet, 7 milliós büntetést kapott a K&H, a többi banknál vastagabban fogott a felügyelet ceruzája. A Sberbank és az Erste egyenként 19 milliós, az UniCredit 20 milliós, míg a Magnet Bank 48,2 millió forintos bírságot kaptak.

Cikkünk megjelenése után az OTP pontosítást kért, "A nemzetközi botrányban, amelyre az első bekezdésben utalnak, az OTP Bank semmilyen formában nem érintett, ebből kifolyólag a cikk további részében részletezett MNB-témavizsgálat alapján kiszabott viszonylag kis összegű (11 millió Ft) büntetésnek sincs semmi köze a nemzetközi pénzmosási botrányhoz. Az OTP nem szerepel azok között a bankok között, amelyeknél a nemzetközi botrányban feltárt gyanús tranzakciók történtek."

Valamivel később, még a nyár folyamán két újabb hitelintézet, a CIB és a Raiffeisen is fennakadt az MNB vizsgálatán. A felügyelet CIB Banknak 9,625 millió, a Raiffeisen Bank számára pedig 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, s (a jogsértések típusától függően) 90-105 napos határidővel kötelezte a bankokat a hiányosság kijavítására és az arról való írásbeli rendkívüli adatszolgáltatásra a jegybank számára. 

A két évvel ezelőtt indított témavizsgálat előtt is voltak pénzmosással kapcsolatos botrányok Magyarországon. Az egyik legismertebb ezek közül a Magnet Bankhoz köthető, amelynél az MNB Bissau-guineai útlevelekkel megnyitott számlák kapcsán folytatott célvizsgálatot a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabályi előírások betartására vonatkozóan 2014-ben.

 

 

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.