Palkovics László: Minden magyar háztartásban elérhetővé tettük a szupergyors internetet

2018. november 27. 12:54 - szerző: MTI

Ahol erre igény van – fűzte hozzá gyorsan.

A kormány eleget tett a két évvel ezelőtti vállalásának, miszerint ahol erre igény van, teljes szélessávú internet lefedettséget biztosít 2018 végére - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a T-System Symposium konferencián mondott nyitó előadásában kedden Budapesten. Hozzátette, indul a szupergyors internet program 2 (SZIP-2), amelynek célja, az eddigiekhez képest is gyorsabb, több mint háromszoros sávszélesség kiépítése.

Palkovics László kijelentette, a digitalizáció újabb szintet lép Magyarországon. A kormány a szupergyors internet programban (SZIP) vállalta, hogy 2018 végéig minden háztartásba eljuttatja a nagysebességű szélessávú internetet. Ez megvalósult, mára 880 ezer háztartásba eljutott. A vezetékes szélessávú lefedettség 75-ről 99,9 százalékra nőtt 2014-ről 2018-ra, Magyarország ezzel a 7. helyen áll a világon.

Rékasi Tibor, a Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a konferencián elmondta: a keskenysávú dolgok internetje (IoT) új tipusú mobilhálózatra szabványosított technológia a gépek közötti kommunikációt szolgálja, a hálózat lefedettsége Magyarországon majdnem 60 százalékos, cégek százainál teszi lehetővé gépek, járművek, berendezések, szenzorok folyamatos kommunikációját alacsonyabb költségek mellett. A hálózatot a jövőben a lakosság is használhatja háztartási mérőeszközei, riasztóberendezései, vagy egyéb okos eszközeinek kommunikációjára - mondta.