Hatmilliárd dolláros hitelt kap Pakisztán az IMF-től

2019. július 4., 12:01

Szerző:

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatósága jóváhagyta szerdán a Pakisztánnak szánt hatmilliárd dolláros, 39 hónap futamidejű hitelcsomagot, amelynek célja, hogy segítsen talpra állítani a mély gazdasági válságba süllyedt országot. A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló - közép- és hosszú távú - hitelkeretet biztosító kibővített megállapodás (Extended Fund Facility, EFF) értelmében az ázsiai ország azonnal lehívhat nagyjából egymilliárd dollárt. A fennmaradó összeget szakaszosan kaphatja meg Pakisztán a negyedéves, illetve féléves felülvizsgálatok fényében.

A program jóváhagyása lehetővé teszi azt is, hogy Pakisztán további 38 milliárd dollárhoz jusson hozzá nemzetközi partnereitől a következő több mint három évben. 

Az ikerdeficittel - az egyszerre a folyó fizetési mérleg és az államháztartás hiányával -, valamint hatalmas adóssággal küzdő Pakisztán vezetésének az IMF-hitelért cserébe kemény megszorító intézkedéseket kell végrehajtania. A cél az, hogy Pakisztán csökkentse gazdasági sérülékenységét, valamint fenntartható és kiegyensúlyozott növekedési pályára álljon. Az államadósság csökkentését és a rugalmasság megteremtését szolgáló határozott fiskális konszolidáció mellett több éves terv keretében erősítik Pakisztán hírhedten gyenge adórendszerét, valamint széles körű reformokat hajtanak végre. 

Pakisztán devizatartalékainak értéke 7,3 milliárd dollárra csökkent, ami kevesebb mint kéthavi import értéke. A költségvetés hiánya a bruttó hazai termék 7 százalékára rúghat, miközben a gazdasági növekedés üteme 2,4 százalékra lassulhat a 2020 júniusáig tartó pénzügyi évben az előző évi 3,3 százalékról.