Magyarország milliárdos részvénycsomaggal szállt be az oroszok beruházási bankjába

2019. október 15., 15:58

Szerző:

Összesen 3,3 milliárd forinttal támogatta a szovjet alapítású egykori KGST pénzintézet, a mai nevén Nemzetközi Beruházási Bankot (NBB) a magyar állam – válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők írásbeli kérdésére, minderről a 444 számolt be.

A támogatási összeggel a magyar állam növelte részesedését, jelenleg a második legnagyobb részvénycsomaggal rendelkezik a pénzintézetben.

Budapestre helyezi át székhelyét a Nemzetközi Beruházási B Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke kezet fog a pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodás aláírása után
Fotó: Pénzügyminisztérium

Az orosz bank székhelyének Budapestre költöztetését már korábban lehetővé tette döntésével a magyar kormány. Az ellenzéki kritikák szerint az NBB igazából csak egy ürügy arra, hogy oroszok diplomáciai mentességgel az Európai Unió területére léphessenek, azaz egyfajta "kémbankként" is szolgálhat. A vádakat az Orbán-kormány és az NBB is visszautasította.