Orbán Viktor boldog lehet, rekordszámú magyar dolgozik Ausztriában

2018. szeptember 21., 17:06

Szerző:

Augusztusban ismét rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, most először haladta meg a 97 ezer főt – írja a Privátbankár.

Egy teljes évre visszatekintve a magyarok száma 6900 fővel nőtt, ez inkább kissé átlag alatti. (Néha 7500-8500 magyar is kimegy egy év alatt.) Ez idő alatt több mint 8000 román állampolgár és 8800 ázsiai személy is munkát talált, tehát nem a magyarok vezették a mezőnyt.

Fotó: ausztriaimunkatapasztalat.hu

Augusztustól augusztusig egyébként 86 700 új munkahely keletkezett a szomszédos országban, ezek közül 56 200-at külföldiekkel töltöttek be. Ennek is több mint a fele az “új EU-tagokból”, vagyis főleg volt szocialista országokból került oda.

Egy másik adatsor, az osztrák statisztikai hivatalé azt mutatja, hogy Ausztriában január elején 77 113 magyar állampolgár élt, mintegy 6500 fővel több, mint egy évvel korábban. Ebben nyilván nincsenek benne azok az alkalmazottak, akik ingáznak, viszont benne vannak azok, akik tanulnak, nyugdíjasok vagy munkanélküliként kint maradtak.

Az ingázó feketemunkásokat nyilván egyik statisztika sem mutatja ki – írja a lap.

A miniszterelnök az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén úgy reagált a megállapításra, hogy Magyarországról 600 ezer ember vándorolt ki 2010 óta, hogy a külföldön munkát magyarokról úgy beszélnek, mintha valami rosszat tennének. Szerinte ez nincs így, már csak azért sem, mert az EU-csatlakozáskor az volt a cél, hogy minél több akadály elháruljon a külföldi munkavállalás előtt. Aki külföldön akar dolgozni – fűzte hozzá –, éljen a lehetőséggel, amelyet az EU és

az Orbán-kormány is megteremt.