Ennyi pénzre lenne szüksége a nyugdíjasoknak, hogy kijöjjenek a hó végéig

2020. július 23. 10:38 - szerző: 168 Óra - forrás: mfor.hu

A magyar nyugdíjasok szerint 290,3 ezer forint havi jövedelemből már meg lehetne élni, addig a 87,3 ezer forint csak arra elegendő, hogy szűkösen ki lehessen jönni belőle hó végéig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint.

Az mfor.hu azt írja, a KSH június végén frissítette a háztartások különböző megélhetési szintjeihez szükségesnek tartott jövedelemösszegeket bemutató statisztikáját, jövedelmi kvintilisek szerint (a népesség egy főre jutó nettó évi jövedelme szerint alkotnak öt csoportot). Az adatok között a legfrissebb 2019-es, de ez is elég jó alapot ad arra, hogy lássuk, mennyi pénzből lehet kijönni a megkérdezett háztartások szerint. 

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A portál ismerteti, hogy a nyugdíjasok körében végzett felmérés szerint 2019-ben

a legkisebb havi összeg, amely a jövedelmük szerint a legalsó ötödbe tartozók számára még épp elégségesnek bizonyult, hogy biztosítsák alapvető szükségleteiket, 52 100 forint volt.

A felső határ pedig 393 200: ennyiből a legjobb anyagi helyzetben lévő nyugdíjasok is ki tudnak jönni.

Az mfor.hu összegzése szerint

a nyugdíjasok tényleges jövedelmi helyzete rosszabb, mint amit a megélhetésük szempontjából elfogadhatónak tartanak.

Ezen a 13. havi nyugdíj visszavezetése változtathat 2021-től, amikortól egy heti nyugdíjjal toldják meg a járandóságokat, hogy végül 2024-ben egy teljes havi nyugdíjjal bővüljön az ellátásuk.