Nincs EU-s pénz, megzuhant a magyar építőipar

2016. december 15. 11:01

2016 októberében az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint.

Az épületek termelésének volumene 7,2, az egyéb építményeké 18,2 százalékkal csökkent 2016 októberében az előző év azonos időszakához képest. Január–októberben a termelés volumene 19,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Éves összehasonlításban utoljára tavaly decemberben volt növekedés. Az ágazatok közül az épületek építése ágazat termelése 6,3, az egyéb építményeké 19,1, a speciális szaképítésé 12,1 százalékkal esett vissza.

A KSH szerint az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015 végi befejeződése okozta. Októberben a legnagyobb mértékben a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene október végén 23,9 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,2, az egyéb építményeké 42,8 százalékkal magasabb volt.

A megkötött új szerződések volumene 11,9 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 54,2 százalékkal. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene ezzel szemben 52,9 százalékkal emelkedett, aminek fő oka néhány, útépítésekre kötött nagy szerződés volt. Az építőiparban a nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben.

(MTI)