Nem jött be az üzlet, kivonul Magyarországról egy bank

2019. március 9., 13:18

Szerző:

Kivonult Magyarországról a Banco Primus – írja az mfor. A portál cikke szerint a pénzintézet portugál tulajdonosai még karácsony előtt döntöttek erről. 

A Banco Primus elég szerencsétlen időzítéssel, még 2007-ben, egy évvel a világgazdasági válság kitörése előtt jelent meg Magyarországon. Érdekeltségét fióktelepként, 62,5 millió forint jegyzett tőkével hozták létre, és bár a cél az volt, hogy a bank középtávon a magyarországi autófinanszírozás ötödik legjelentősebb szereplőjévé váljon, ezt nem sikerült elérni. Mérlegfőösszege folyamatosan csökkent a 2013-as hatmilliárdról szemben 2017 végén 191 millióra a 33,4 milliós veszteség mellett, mindemiatt pedig a saját tőkéje 3,3 milliós mínuszig süllyedt. A tulajdonosnak háromszor – legutóbb 2016 márciusában – pótbefizetést kellett tennie összesen több mint 1,8 milliárd forint értékben. De évek óta szomorú véget vetített előre az is, hogy a bank Magyarországon a bizonytalan gazdasági környezetre, a növekvő hitelezési kockázatra hivatkozva 2011 decemberében leállította hitelezést, vagyis már nem fogadott új ügyfeleket, csak a meglévőket szolgálta ki.

.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.