Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak az átlagbérektől, 43 százalék a különbség

2019. május 7. 12:17 - szerző: 168 Óra

Egyes országokban az éves nyugdíjkorrekció a bérek változásához kötődik, így a bérek és nyugdíjak aránya változatlan tud maradni. Magyarországon viszont az inflációt veszik figyelembe a nyugdíjak emelésekor, ezért a 2015-től az intenzív béremelkedések hatására a bérek és a nyugdíjak gyakorlatilag két teljesen külön pályáján mozognak – írja a Bankmonitor.

Négy évvel ezelőtt 121 041 forint volt az átlagnyugdíj és 159 612 forint a nettó átlagbér, vagyis a nyugdíjak 24 százalékkal maradtak el a bérektől. Az elmúlt években azonban a munkaerőhiány hatására 8–12 százalék közötti mértékben emelkedtek évente átlagosan a nettó bérek, így idén márciusra 237 000 forint lett az átlagbér. Az átlagos nyugdíj értéke azonban 134 900 forint volt.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj már 43 százalékkal marad el a bérektől. Ha a 24 százalékos különbség megmaradt volna, akkor az átlagnyugdíj 44 800 forinttal lenne magasabb.

A portál azt írja, hogy a munkaerőhiány enyhülésének egyelőre semmi jele, ezért várhatóan ez a trend változatlan marad, mivel hiányzik a fedezet a nyugdíjak bérekkel azonos dinamikájú növelésére.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ráadásul változatlanul tart a magyar társadalom elöregedése, folyamatosan csökken a dolgozók aránya, így egyre kevesebb ember befizetései fedezik egyre több ember nyugdíját.

A Bankmonitor szerint nincs esély a trend megfordulására. Ma az átlagos nyugdíj az átlagos bér 57 százaléka, de ez az arány 15–20 év múlva 50 százalék alatt lehet.