Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Nagyon jól tudja Csányi, miért szállt be a magánegészségügybe

2017. július 19. 12:49

Csányi Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je közvetett irányítást szerez az egyik vezető budapesti magán-egészségügyi szolgáltató, a Budai Egészségközpont Kft. felett – szúrta ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján a Napi.hu.  A Bonitás 2017. július 10-én már adásvételi szerződést kötött a Budai Egészségközpontot tulajdonló Medikomp Kft.-vel, amely a kórház-főigazgató Varga Péter Pál családi cége.

A Medikomp 2016 novemberében megvásárolta tulajdonostársainak üzletrészét a Budai Egészségközpontban. Egy évvel korábban a Medikompnak még csak negyvenszázalékos tulajdonrésze volt a cégben, ötven százaléka a Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz köthető luxemburgi Primátum FCP Investmentnek, tíz százaléka pedig Heim Péter egyik pénzügyi cégének, a Sphaera Investments Zrt.-nek. Heim a magyar kormánynak is dolgozó Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik alapítója és jelenleg kisebbségi tulajdonosa, míg a Századvég Gazdaságkutató többségi tulajdonosa a londoni nagykövetté tavaly kinevezett Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az Index információi szerint a barátai által VPP-nek hívott Varga Péter Pál az eladókat is meghökkentően nagyvonalú ajánlattal állt elő a részesedésük megvásárláshoz, és nem titkolta, hogy ehhez OTP-hitelt vesz igénybe. Miután az üzletet nyélbe ütötték, fél évig volt kizárólagos tulajdonosa a Budai Egészségközpontnak, ezután jött a Bonitás.

A Budai Egészségközpont a honlapja szerint Budapest egyik vezető magán-egészségügyi intézménye, negyvenöt szakterületen nyújt járóbeteg-ellátást több mint százötven orvossal. A cég nettó árbevétele a 2015-ös 4,8 milliárdról 2016-ban 5,5 milliárd forintra nőtt, az adózott eredménye 155 millió forint volt. A társaság tavalyi beszámolójából azonban az is kiderül, hogy az árbevétel nagyobb része, mintegy 3,4 milliárd forint az OEP-szerződött betegellátásból származott, míg a fennmaradó rész a magán-egészségügyi szolgáltatásból és egyéb tevékenységből.

Az Index szerint azonban nem ezek a számok keltették fel Csányi érdeklődését. Úgy tudják, hogy a Budai Egészségközpont a sportegészségügyi ág fejlesztésében lát fantáziát. Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, míg VPP az MLSZ orvosi bizottságának az elnöke, a tao-pénzek szárnyalnak, jön az újabb olimpiai felkészülés, szerény becslések szerint akár évi négy-ötmilliárd forint is bemehet a sportegészségügyre.

A Budai Egészségközpont úgynevezett 4-es épülete, egy 3000 négyzetméteres csarnok lehet alkalmas arra, hogy elkészüljön az a sporttudományi központ, amelyhez hasonló nincs Kelet-Európában. Állítólag a ragyogó sportkomplexum már több tárgyaláson túl van, partner lehet a Veszprémi kézilabdacsapat, az UEFA és a NASA is.