Egy hónapnyi pénz maradt a munkanélküli segélyekre, vészesen éli fel az erre fordított összegeket a kormány

2020. július 27. 10:56 - szerző: 168 Óra - forrás: mfor.hu

Már csak egy hónapra elegendő össze van a költségvetésben, amelyet a munkanélküliség kezelésére fordíthat a kormány

– írja az mfor.hu. A portál számításai szerint egy félév alatt elköltötte a kormány a passzív munkaerőpiaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát.

Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében.

Mindezt persze úgy, hogy ennek az év hátrelévő részére elegendőnek kellene lennie. Alighanem a koronavírus-válság okozta munkanélküliségi hullám apasztotta meg a keretet, mivel június végéig az idei évre meghatározott 140 milliárdos előirányzatból 64,8 milliárd forintot kötöttek már le.

Vagyis a teljes keret 46,3 százalékát az első félév során. Számításaik szerint csak a hatodik hónapban 29,4 milliárd forintot fordított a kormány passzív kiadásokra. Ez annyira kiugró tétel, hogy 2006-ig visszamenőleg egyetlen hónapban sem volt még csak hasonló nagyságú kiadás sem ezen a soron. Az idei 83 milliárd forintos előirányzatból 69 milliárd forintot elköltött a kormány egy félév leforgása alatt. Ebből következik, hogy már csak 14 milliárd forintnyi forrás áll a kormány rendelkezésére ezen a soron, amiből

egy átlagos hónap kiadásai még fedezhetők, de még egy újabb júniusi hónapra kevés lenne.

Költségvetés - Varga Mihály benyújtotta a 2021-es költségvetés tervezetét
Fotó: Koszticsák Szilárd

Vagyis logikusan következik egy átcsoportosítás, ám erre az mfor.hu szerint nem lesz szükség. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapon belül az álláskeresési ellátások előirányzat egy felülről nyitott előirányzat. Ez pedig azt jelenti, hogy

a korábban rögzített és elfogadott előirányzatot szükség esetén anélkül is túllépheti a kormány, hogy a költségvetés módosítását kezdeményezné, melyet a parlamenttel kellene elfogadtatnia.