75 ezer munkavállalási engedélyt ad ki, tömegével csábítja Magyarországra a külföldieket az Orbán-kormány

2019. október 30., 07:29

Szerző:

Akkora a munkaerőhiány, hogy Románia és Magyarország is rákényszerül, hogy külföldről szerezzen munkaerőt, ellentmondva Orbán Viktor bevándorlók elleni kirohanásainak – írja riportjában az AFP francia hírügynökség.

Eszerint az Orbán-kormány csendben megnyitotta a piacot a külföldiek előtt, és 2019-ben 75 ezer munkavállalási engedély kiadását hagyta jóvá, hogy ukrán, kínai, vietnami és indiai munkaerőt csábítson Magyarországra. Ez éles emelkedést jelent a 2015-ös 13 ezerhez képest.

Tóth Éva, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség nevében az AFP-nek úgy nyilatkozott, egy-egy-nagyszabású projektet ma már lehetetlen megvalósítani külföldi munkavállalók nélkül. De megszólal Pallagi Gyula, az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége elnöke is, aki szerint csak az építőiparban még 40-50 emberre lenne szükség.

A riport kitér arra is, hogy a MOL-nak van egyik Budapesttől 160 kilométerre fekvő ipartelepe – valószínűleg az állami energiaóriás tiszaújvárosi üzeméről van szó –, ahol konténervárost is építettek 2500 külföldi munkavállaló elhelyezése érdekében.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.