A Miniszterelnökség 62 milliót fizetne azért, hogy felmérjék a Paks II. építéséhez szükséges munkaerő-tartalékot

2020. január 3., 13:58

Szerző:

Közbeszerzési eljárást indított a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó munkaerő tanulmány elkészítéséhez – írja az mfor.hu a pénteken közzétett uniós hirdetmény alapján.

Eszerint egy olyan átfogó tanulmányt kell készítenie a nyertes vállalkozónak, amelyben felméri a rendelkezésre álló hazai és külföldi szabad szakképzett munkaerő mennyiségét, illetve azokat a hazai és külföldi beruházásokat, amelyek elszívó hatást jelenthetnek. A tanulmánynak ki kell térnie az európai atomerőmű-építésben alkalmazott, a munkaerő közvetítés és toborzás vonatkozásában a jó gyakorlataira is.

A tárca minderre nettó 62,05 millió forintot szán.

A paksi atomerőmű
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A munkaerő toborzását és közvetítését nem bíznák akárkire. A tanulmányban ki kell fejteni egy foglalkoztatási társaság létrehozásának feltételeit, meg kell vizsgálni a cég és a projektért felelős tárca nélküli miniszter viszonyát, és definiálni kell a feltételrendszert is. Fel kell mérni azokat a toborzással, atom- energiaiparban tapasztalattal rendelkező külsős foglalkoztatási társaságokat, amelyek szóba jöhetnek.

Ha ilyen nincs, akkor

egy saját foglalkoztatási társaság, vagy Paks II. Nemzeti Munkaerő Közvetítő létrehozásának feltételeit kell megvizsgálni, amely biztosítani tudná, hogy a beruházáshoz szükséges munkaerő megfelelő helyen és időben rendelkezésre álljon.

A tanulmány terjedelmét minimum 336 ezer karakterben szabta meg a Miniszterelnökség, ami nagyjából 62 oldalt jelent.