Az MNB nem tesz semmit, tovább zuhan a forint, délután már 331,8 forint volt az euró

2019. augusztus 29., 16:41

Szerző:

Történelmi mélypontra süllyedt a forint az euróval szemben, csütörtök délután már 331,87-es árfolyamon kereskedtek az euróért – írja a hvg.hu.

A héten a tendenciák miatt biztosra vehető volt, hogy eléri a lélektani 330-as euró árfolyamot a forint, ám a hasonló gyengülési periódusokra általában korrekcióval válaszol a devizapiac, de ez egyelőre nem történt meg. A forint nagyjából két hete gyengül (szélesebb időintervallumot nézve tavasz óta), augusztus 13-án még 323 forintért kereskedtek az euróért.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja”

– ezt nyilatkozta a jegybank a Reuters érdeklődésére. Az MNB nem kívánta kommentálni a forint mozgását.

„A Magyar Nemzeti Bank sarkalatos törvényben meghatározott módon felelős a monetáris politikáért”

– ez pedig az Alaptörvényben szerepel. Valamint hozzátesszük, hogy az MNB-ről szóló sarkalatos törvény szerint „az MNB a devizatartalék kezelésével és az árfolyampolitika végrehajtásával kapcsolatban devizaműveleteket végez. (...), befolyásolja a pénz- és hitelkínálatot, valamint a pénz- és hitelkeresletet.„

18. § Monetáris politikájának eszközeként az MNB: (d) árfolyamokat és kamatokat befolyásol és határoz meg.”

Mindezek fényében meglehetősen érdekes azt olvasni, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja.

Portfolio szerint a forint elsősorban külső tényezők, például a világgazdaság (különösen Németország) növekedésének lassulása és nemzetközi bizonytalanságok miatt gyengül, ám megjegyzik, hogy az MNB laza monetáris politikája is hozzájárul a forint eséséhez.

A hvg.hu felelevenítette, mikor a forint nyár eleji esése idején

Varga Mihály pénzügyminiszter azt tanácsolta a nyaralni vágyó magyaroknak, „egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon.”

Akkor 325 forintért kellet váltani eurót a külföldre utazó magyaroknak.