Mindenkit érintő változások jönnek a bankrendszerben

2018. december 10., 10:34

Szerző:

Jelentős változások lesznek jövő júliustól a hazai bankrendszerben, új megoldásokat kell megtanulnunk és megszoknunk – írja a változásokat összeszedő Index.

Bő fél év múlva elindul például az azonnali utalási rendszer, amelyben 10 millió forint alatti belföldi forint átutalások 5 másodperc alatt megérkeznek. Ez igaz lesz a nap minden órájában, illetve a hét bármely napján indított utalásokra, azaz hétvégén és éjszaka is.

Jelentős újdonság, hogy júliustól nem csak bankszámlaszámra lehet majd utalni, hanem számlaszmáunkhoz hozzárendelhetjük hozzárendelhetjük a telefonszámunkat, email címünket, valamit adószámunkat is, valamint új funkcióként megjelenik a fizetési kérelem fogalma, amellyel egyszerűbbé válik többek között a megosztott fizetés.

Ennek lényege röviden, hogy pénzt kérjünk attól, akinek ismerjük valamely banknál megadott másodlagos azonosítóját. A bank értesíti a címzettet a fizetési kérésről, aki azt elutasíthatja vagy azonnali átutalás formájában teljesítheti.

Ennek kihasználására számtalan lehetőség van, az Index példája szerint megnyitja a lehetőséget arra, hogy a fodrász a telefonos előjegyzéskor megadott telefonszámra fizetési kérést indítson, a vendég a mobilbankján keresztül jóváhagyja, a pénz pedig 5 másodpercen belül megjelenik a fodrász számláján.

Az új rendszer így háttérbe szoríthatja a bankkártyahasználatot, ami viszont vevő és eladó viszonyán változtat. A bankkártyás fizetésnél ugyanis a kártyás fizetést elfogadó eladó állja a szolgáltatás díját, utalásnál viszont a pénzt küldő felet terheli banki költség.