Rekordévet tudhatnak maguk mögött Mészáros Lőrinc cégei

2020. január 2., 16:43

Szerző:

Kiugró éve volt a 2019-es Mészáros Lőrincnek és Jászai Gellértnek. Előbbi Opus Global-csoporthoz tartozó cégei és az utóbbi fő tulajdonában lévő 4iG Informatikai Nyrt. együttesen két tucatnyi állami megrendelést nyert el a múlt évben kiírt közbeszerzési tendereken – írja az mfor.hu.

Jelentős nap volt 2019. június 12-e az Opus Global Nyrt. életében. Mészáros Lőrinc cégbirodalmának központja alig négy óra leforgása alatt két jelentős értékű közbeszerzési megbízás elnyeréséről tájékoztatta a befektetőket. Közülük a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére szóló nemcsak a tavalyi év, hanem a Mészáros-cégek eddigi közbeszerzési pályafutásának messze legnagyobb zsákmánya. A beruházás összértéke ugyanis 2,078 milliárd dollár, ami mai árfolyamon több mint 610 milliárd forint. 

Igaz, ennek csak a fele illeti meg a cégcsoportot, mivel a közös irányítású magyar-kínai konzorciumban az Opus Global közvetett, 51 százalékos tulajdonában lévő RM International Zrt. felerészben vesz részt.

Már ezzel az egy közbeszerzési megbízással éves rekordot döntött a Mészáros-cégbirodalom, hiszen 2016-ban 225 milliárd, 2017-ben 299 milliárd, míg 2018-ban 265 milliárd forint értékű állami megrendelést nyert el. Emellett azonban 2019-ben további 115 milliárd forint értékű nyertes ajánlat alanyai között találhatók a Mészáros-cégek, kizárólagosan vagy másokkal társulva.

Ez pedig 400 milliárd fölé vitte a 2019-es összeredményt.

A másik nagy fogás a szegedi gázvezetékek építésére felesben elnyert 22 milliárd forint értékű megbízás volt.

Fotó: Youtube

A legtöbb állami megrendelést tavaly messze a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapta. Elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft.-től és az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-től, de jutott megbízás a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től, az MVM Paksi Atomerőműtől és a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től is.

Az Opus Global-csoportból kivált 4iG informatikai cég a T-Systemssel közösen 11,15 milliárd forintos megbízáshoz jutott a MÁV és a Volán-társaságok e-jegy rendszerének kiépítésére. Ez volt 2019-ben a legnagyobb fogása a cégnek. Amelynek fő tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója az a Jászai Gellért, aki éveken át Mészáros Lőrinccel szoros üzleti kapcsolatot ápolt.

A nyilvánosan elérhető információk alapján tavaly több mint 45 milliárd forint értékű olyan közbeszerzési végeredmény született, amelynek nyertese önállóan vagy konzorciumi partnerként az informatikai cég.