Óránként 200 liter gázolajat füstölt el augusztusban Mészáros Lőrinc kedvenc luxusjachtja, a Lady Mrd

2019. szeptember 16., 12:16

Szerző:

Nem állt sokat kikötőkben az elmúlt hetekben a jacht, amelyet Mészáros Lőrinc tavaly rendszeresen használt. A Lady Mrd névre hallgató hajó augusztus közepe és szeptember első hete között lényegében fel-alá cirkált az Adriai-tengeren – írja a G7.

A portál szerint a Lady Mrd utasai csak üzemanyagra 5,6 és 7,2 millió forint közötti összeget költhettek el.

A jacht fogyasztása függ a sebességtől, márpedig a Lady MRD-nél jellemzően elég rendesen nyomták a gázt. A Benetti Crystal 140-es típusú hajó a hivatalos leírása szerint 15 csomó körüli sebességre képes (azaz óránként ekkora távolságot tud megtenni tengeri mérföldben kifejezve*). A Mészáros Lőrinc által kedvelt úszó szálloda pedig a legtöbbször 13 csomó környéki tempóval haladt.

A Lady Mrd 11 csomóval haladva nagyjából 160-200 litert  litert használ el egy óra alatt.

Pihen a Lady Mrd, kikötötték, benne hallgat a sötétség (Petőfi Sándor után szabadon)
Fotó: Átlátszó

Az elmúlt években felröppentek hírek arról, hogy 16 konténerhajó annyit képes szennyezni, mint a világ 900 milliós autóparkja. Kiderült, hogy egy 2000 utas szállítására alkalmas tengerjáró annyi apró szennyeződést bocsát a levegőbe egy nap alatt, mint egymillió kocsi; és megtudhattuk azt is, hogy

néhány luxushajó szennyezőbb, mint Európa összes autója.

A 6–7 milliárd forint értékű Lady Mrd nem is tartozik a nagyobb fogyasztású szuperjachtok közé. A Benettinek is van a Chrystal 140-esnél csak picit nagyobb luxushajója, ami már majdnem 500 liter fogyaszt el egy óra alatt, kevesebb mint 30 kilométeren. Magyarul, ha valaki egy ilyen járművet egyetlen órára kibérel, annyi üzemanyagot használ el, mint egy átlagosan kihasznált kisebb dízelautó nagyjából fél év alatt.

És ez csak a diesel. A szektorban ugyanis ökölszabály, hogy egy jacht éves fenntartási költsége nagyjából az árának a tizede. Ez a Ldy Mrd esetében olyan 600-700 millió forint.