Gattyán megelőzte Mészáros Lőrincet a leggazdagabb magyarok listáján, Csányi 50 milliárd veszteséggel is megőrizte vezető helyét

2020. június 12. 08:37 - szerző: 168 Óra

Csak a harmadik helyre elég Mészáros Lőrinc 270 milliárd forintra becsült vagyona a leggazdagabb magyarok százas listáján - figyelt fel rá a 24.hu. A pénteken megjelent, az idén is Szakonyi Péter által szerkesztett kiadvány becslése szerint 26 milliárd forintot bukott a felcsúti milliárdos egy év alatt, miután idegenforgalmi és tőzsdei érdekeltségeit megtépázta a válság előszele (a mérleg készítésekor az április végéig bekövetkezett veszteségeket tudták figyelembe venni). A Hunguest szállodáit március végén átmenetileg bezárták, a dolgozók felét, 800 embert elbocsátottak – igaz, az állami turisztikai ügynökség május végén máris 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással szórta meg Mészáros felújításra váró vidéki szállóit.

Egy percre sem pihenhet
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tőzsdei veszteségeket jól jellemzi az Opus Global Nyrt. részvényeinek zuhanása: az árfolyam a tavaly áprilisi 500 forintról márciusban 130 forintig esett. Ettől még a gázszerelőből lett felcsúti sikerember jövője nincs veszélyben, építőipari cégei taroltak a közbeszerzéseken, tavaly több mint 400 milliárd forintnyi rendelésállományt gyűjtöttek be, nem beszélve a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról, aminek összértéke dollárban is kétmilliárd.

Mészárosnál is többet, 50 milliárd forintot veszített Csányi Sándor OTP-vezér, de 310 milliárd forintra apadó becsült vagyonával is megőrizte az egy évtizede elfoglalt vezető helyét.

Mögötte 280 milliárddal már a második Gattyán György. Az erotikamilliárdos vagyonát nem faragta meg a válság, a Docler-csoport konyhájára a legtöbbet továbbra is a felnőtt tartalmat is szolgáltató Jasmin hozza, aminek a napi forgalma eléri a 40-45 milliót, ezzel a 36. leglátogatottabb weboldal a világon. Gattyán ambíciói azonban túlmutatnak a pornóiparon, nemrég például a Kodolányi János Egyetem tulajdonosa lett.

Fotó: Gattyán György Facebook-oldala

Az első tízben tektonikus változások nem történtek, kizuhantak Demján Sándor örökösei, és berobbant Jellinek Dániel, aki követhetetlen tempóban vásárol az ingatlanpiacon, nemrég nála landolt Tiborcz Istvánrészesedése a turisztikai támogatásokkal kitömött Appenin Nyrt.-ben, de az övé lett a múlt évben a Gellért Szálló, a Sofitel Budapest szálloda és a Duna Plaza is. A Jellinek-féle Indoteké most már több mint húsz bevásárlóközpont, ezzel az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc birtokosa. A terjeszkedés forrásaira nem világít rá a kiadvány, csak felvillan az Indotek kisebbségi tulajdonosa, a Jellineknél is jobban háttérbe húzódó amerikai Bohemian Group. Mindenesetre a még mindig csak 43 éves vállalkozó egy év alatt 65,5 milliárdról 115 milliárdra gyarapította vagyonát, pedig 2017-ben még nem is szerepelt a százas listán.

A fő vesztes a top tízben Bige László, aki riválisánál, Csányi Sándornál is többet, 58 milliárd forintot bukott el tavaly,

ráadásul az ügyészség börtönnel fenyegeti a műtrágyakirályt, akinek a két éve még 220 milliárd forintra becsült vagyonát most már csak 112 milliárdra taksálják.

Jellinekhez hasonló bravúrt csak egy másik, korábban Mészáros Lőrinc oldalán a szállodaiparban mutatkozó milliárdos, Jászai Gellért tudott bemutatni, aki kiszállt a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-ből, átnyergelt az informatikára, és az egekig pörgette a 4iG Nyrt. forgalmát. Jászai egy év alatt megduplázta a vagyonát, tavaly épp csak felfért a listára 97.-ként, most pedig 20 milliárd forinttal már a 65. helyen van, megelőzi például a Molt irányító Hernádi Zsoltot.

A miniszterelnök veje, Tiborcz István őrzi tavaly megszerzett 32. helyét, és a vagyonát is.

 

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Akkor 35 milliárd forinttal a legifjabbként tört be a multimilliárdosok klubjába, annak is rögtön a felső harmadába. Idén ugyanezt a bravúrt Vida József hajtotta végre, aki tavaly még nem szerepelt a listán, az idén viszont megérkezett rögtön Tiborcz mögé, a 33. helyre. A civilben konyhaművész, kutya- és lovasfan Vida a NER főbankára, gondjaira bízták a Takarék csoportot, aminek többsége lassan az ő és Gál Miklós (Mészáros Lőrinc fő cégének vezérigazgatója) kezébe csusszant át. Az immáron 35,5 milliárdos vagyonnal rendelkező Vida tavalyi legnagyobb attrakciója azonban az volt, hogy arcát adta a megboldogult Andy Vajna TV2-jének megszerzéséhez, holott az üzlet főszereplője, egy bizalmi vagyonkezelő, e konstrukciónak pedig éppen az a lényege, hogy nem feltétlenül tudni, kinek a rendelését hajtja végre.

A top százba idén rajta kívül hárman kerültek be

  • a 45. helyre Rencsár Kálmán 29 milliárd forinttal,
  • a 86. helyre a Szeivolt család 14,2 milliárddal,
  • a 92. helyre pedig a kiadványban csak B. néven emlegetett kommunikációs guru 11,2 milliárddal.

Utóbb megtiltotta a róla szóló szócikk közlését, de aligha lehet szó másról, mint Balásy Gyuláról, az ő két érdekeltsége nyeri menetrendszerűen a kormányzati kommunikációs tendereket.

A másik két újonc az építőiparból érkezett. Rencsár a Soltút Kft.-vel robbantott kasszát, amely az utóbbi két évben több mint 15 milliárd forint adózott nyereséget hozott össze. Mostanában már 40-60 milliárdos útépítési megrendeléseket nyernek, és a Soltút építheti a debreceni BMW-gyár úthálózatát is. A Szeivolt család Épkar Zrt.-je is olyan hatalmas megrendelések részese, mint a dubaji expó pavilonjának építése a győri milliárdos, a listán 53. Paár Attilával.

A sorban egyetlen női név olvasható: az ingatlanfejlesztésben utazó Schmidt Mária kurzustörténész és családja a 21. helyen áll 59 milliárdos vagyonnal.

Fotó: XXI. századi Intézet

Demján Sándor örökösei a tavalyi listán még 190 milliárd forinttal a negyedik helyen szerepeltek, egy év alatt azonban 80 milliárddal apadt a vagyonuk, ezzel kicsúsztak az első tízből.

Andy Vajna örökösei pedig teljesen eltűntek a toplistáról, noha tavaly még 41 milliárddal a 30. helyen virítottak.

A fő örökösként elkönyvelt Vajna Tímeát azonban nem jegyzik, a nagyobb vagyondarabokból a kereskedelmi tévé az említett Vida Józsefé lett, az évi tízmilliárdos nagyságrendű profitot termelő kaszinók pedig a miniszterelnök barátjánál, Garancsi Istvánnál és Habony Árpád bajtársánál kötöttek ki. Garancsi egyébként a 15. a listán 67 milliárd forinttal, de ebbe még nem számították bele az öt kaszinókoncessziót, mert csak nemrég került nyilvánosságra a Las Vegas Casino Zrt. tulajdonosváltása.