Csabának: Az özvegyek pénzét is elzabrálnák Orbánék

2016. május 2., 11:33

Lassan csak a kormányváltásban bízhatnak a tagok
[Facebook] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben]
Magánnyugdíj: tovább facsarnak rajta
Fotó: Azénpénzem
2016. április 28. Csak nem nyugszik bele a kormányzat, hogy talpon maradt néhány magánnyugdíjpénztár (manyup). Az Azénpénzem.hu információi szerint már eldőlt, hogy hiába várnak a kasszák a járadékszolgáltatással kapcsolatos jegybanki állásfoglalásra, nem lesz könnyítés. Sőt, a parlament előtt levő törvényjavaslat további szigorításokat tartalmaz. Ezen a téren is.

Nem csak a magánnyugdíjpénztárak mellett kitartó tagok, hanem alighanem mindenki emlékszik a szektor „államosítására”, az állami tb-be visszalépés kényszerítésére. A tagság alaposan megcsappant, de még ezzel sem érte be a kormányzat. A 2014-es törvénymódosítás miatt be kell zárni azt a kasszát, amelynél a tagdíjfizetési arány nem éri el a hetven százalékot. A korábban szinte lehetetlennek tűnt elvárást nagyon derekasan teljesítették a pénztárak. A legfrissebb (már a 2016-os év egészére) vonatkozó számok is egészen fantasztikusak.

A törvényjavaslat szerint a manyupok saját tevékenységi tartalékának a mértéke a külön meghatározott egyenlegek összege. A felsorolásban az első tétel 80 millió forint, amit növel a tárgyévet követő ötödik év végéig az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő tagok összesített egyéni
számlaegyenlegének egy százaléka, a tárgyévet követő hatodik év elejétől pedig a 14. év végéig az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő női tagok húsz százalékának összesített egyéni számla egyenlegének egy százaléka, de legalább 100 millió forint. Na, ez utóbbi az, ami aligha maradhat meg, hiszen az uniós előírások alapján nemek szerinti megkülönböztetés nem tehető (ez a már 2012-ben kötelezővé tett gender direktíva).
A Budapest Magánnyugdíjpénztár – mondta portálunk érdeklődésére Gémes Imre, az Igazgatótanács elnöke – már tavaly decemberben elérte a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt a teljes 2016-os évre. A Horizont 76 százalékos befizetési arányról (közel 29 ezer tag már rendezte tagdíját) számolt be, de mint jelzik: a cél a 100 százalék. A Szövetség még nem tudatta az április arányokat, de a március már megvolt. Az MKB márciusra 74 százalékos befizetési arányt jelzett (ez eddig a legmagasabb elért szint).

Járadékos furfangok

A már említett törvénymódosításban azonban nem csak a még az önkéntes nyugdíjpénztárak számára is nagy kihívást jelentő díjrendezési arány előírása szerepelt. A jogalkotóknak sikerült egy csiki-csuki helyzetet létrehozniuk: a nyugdíjba menő tagoknak csak járadékot fizethetnek, de a járadékszolgáltatás számukra most szinte lehetetlen (erről részletesen itt írtunk). Például azért, mert (számukra gyakorlatilag kockázatmentes, hiszen a tag részletekben a saját pénzéhez juthat hozzá) pénztári járadékot akkor fizethetnének, ha 100 millió forintos tartalékot képeznek. Ez durván hangzik? Most kitalálták, hogy nem eléggé.

Emelték a tétet – tulajdonképpen legalább a duplájára. A parlament előtt levő törvényjavaslat szerint az elvárt tartalék a különböző előírások összege (lásd keretesünket). A dolgot némiképp alakítja, hogy egy további passzus szerint a működési és a likviditási tartalék is figyelembe vehető (az adományokkal a tagok ezt hizlalják). Ez az előírás – mondták el érdeklődésünkre a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál – is szigorítás, hiszen a működési tartalék mindössze 40 százalékban, a likviditási tartalék megfelelő része pedig 70 százalékban használható fel a tartalék képzésére.

A Budapestet egyébként nem érinti ez a dolog, ugyanis a kassza – mint portálunknak hangsúlyozták – biztosítótól vásárolt járadék formájában kívánja a járadékszolgáltatást teljesíteni. (Megjegyezzük, ez nekik jó, de a tagoknak nem igazán, a biztosítói járadék ugyanis sokkal drágább lehet – ez annyit tesz, hogy végül is kevesebb pénzhez jut a tag – a pénztári járadéknál.) A biztosítói piacon viszont jelenleg nincs olyan termék, amelyet meg tudna Budapest vásárolni.

A pénztárak egy része inkább homokba dugja a fejét

A törvény a költségszinttel kapcsolatban is tartalmaz változásokat (elsőre ez is szigorításnak tűnik). Az új előírások hatását azonban „még elemzi” a pénztár. A többiek mintha egyelőre inkább a fejük homokba dugását választanák. Információink szerint már eldőlt, hogy hiába várnak a kasszák a járadékszolgáltatással kapcsolatos jegybanki állásfoglalásra, nem lesz könnyítés. Pedig a tagokat még ilyesmivel kecsegtetik. Kaptunk olyan jelzést, hogy tagi érdeklődésre a manyup azt válaszolta, hogy a mostani törvénymódosítással „még nincs értelme foglalkozni”, előfordult válaszként az is, hogy „majd beadunk egy módosítót”. (Az eddigiek alapján ilyenre aligha lenne fogékony a kormányzat.) Másutt a nyugdíjkorhatártól még igen messze levő tagot azzal nyugtatták, hogy „addig biztosan új kormány lesz”.

Tény, hogy egyelőre nem érint sokakat az egész járadékmizéria. A Budapest arról beszélt, hogy eddig mindössze hat fő érte el a nyugdíjkorhatárt. Várhatóan 86 fő fogja elérni a nyugdíjkorhatárt a következő években is. A Portfolio.hu a piaci szereplőktől összegyűjtötte, hogy tavaly 111, idén eddig 50, a következő években pedig 1200-nál is több magánnyugdíjpénztári tagot érint a probléma. Ők kényszerülhetnek arra, hogy ha szükségük van a pénzre (nem lehet például családon belül megoldani a dolgot – ez tulajdonképpen saját örökösétől az örökség fejében adott „járadékszolgáltatást”, vagyis a nyugdíj kiegészítését jelenti), akkor hiába tartottak ki eddig, most mégis vissza kell lépniük az állami nyugdíjrendszerbe. A legtöbben (815 fő) a Horizontnál járhatnak így.

A magánnyugdíjpénztárak adatait és a 2015-ös hozamokat itt találja

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.