Ezután Mészáros Lőrinc cégéhez folyik be több mint 760 ezer villanyszámla utáni pénz egy része is

2019. október 4., 19:15

Szerző:

Egy 2020-2021-ig tartó folyamat során Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. megveszi az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t. Erre a pénzt saját forrásból, illetve kötvénykibocsátással bevont forrásból teremtik elő.

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. az E.ON Hungária-csoport Északkelet-Magyarország három megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében szolgáltat áramot. ellátási területe 18 728 négyzetkilométer, amelyen 25 436 kilométer hosszúságú hálózatot üzemeltet, és amelyen közel 400 településen több mint 760 ezer otthonban és munkahelyen látja el ügyfeleit. Az áramot továbbra is az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. biztosítja majd, a hálózat azonban az Opus Opus Global Nyrt. tulajdonába kerül, ami azt jelenti, hogy

760 ezer villanyszámla összegének egy része is Mészáros Lőrinc cégéhez hez folyik be.

Információink szerint azért csak egy része, mert a villanyszámlát továbbra is az E.ON küldi majd ki a fogyasztóknak, és a villanyszámla összegének nagy része is az energiaszolgáltatóhoz kerül.

 

A tranzakció 2020 harmadik negyedévben, a E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. átvilágítását, valamint a Gazdasági Versenyhivatal eljárása után zárulhat le.

Az nem világos, hogy az E.ON Hungária Zrt. mit akar kezdeni a két másik nagy cégével, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel, és az E.ON Dél-dunántúli Zrt-vel, egy szintén pénteki közlemény szerint azonban nyilvános vételi ajánlatot tett az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. részvényeire. A Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Nyrt. arról tájékoztatta részvényeseit és a piaci szereplőket, hogy pénteken kézhez vette az E.ON Hungária Zrt.-nek az Elmű valamennyi részvényese számára tett, nyilvános vételi ajánlatát, amely a társaság által kibocsátott, egyenként 10 000 forint névértékű, névre szóló törzsrészvények megvásárlására irányul. Az ajánlati ár 34 585 forint részvényenként. Az Elmű azt is bejelentette, hogy az E.ON Hungária megszerezte a társaság egyenként 10 000 forint névértékű, névre szóló törzsrészvényeinek 27,25 százalékát. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. szintén arról tájékoztatott, hogy pénteken kézhez vette az E.ON Hungária Zrt.-nek az Émász valamennyi részvényese számára tett, nyilvános vételi ajánlatát, amely a társaság által kibocsátott, egyenként 10 000 forint névértékű, névre szóló törzsrészvények megvásárlására irányul. Az ajánlati ár 31 701 forint részvényenként.

Az E.ON Hungária ráadásul az MVM Zrt. kisebbségi tulajdonrészét is megszerezte, az Elmű Nyrt.-ben és az Émász Nyrt.-ben. Ezen felül az erről szóló szerződés szerint az MVM Zrt. megveszi az Émász Hálózati Kft.-t, 50 százalékos tulajdoni hányadot szerez a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-ben, és 25 százalékos részesedést vásárol az E.ON Hungária Zrt.-ben.