Mindenhez is talán még ő sem ért: csúnya veszteséget termelt Mészáros Lőrinc csúcskategóriás balatoni borászata

2020. június 19., 13:00

Szerző:

Csúcskategóriás, az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozóját és pincészetét, a Canter Borház Kft.-t vette meg Demján Sándortól Mészáros Lőrinc 2017 augusztusában. De a jelek szeint azóta sem sikerült belerázódnia a borászat világába a volt felcsúti polgármesternek. Az addig kisebb-nagyobb mínuszokat termelő cég az eltelt pár évben csak még nagyobb veszteségeket hozott össze. A tavalyi év ráadásul ritka rosszul sikerült, hiszen a néhány évvel ezelőtti több mint 350 milliós bevétel 2018-ra 222, majd tavaly 122 milliósra zuhant – írja az Mfor.

A beszakadó bevételek miatt már üzemi szinten is

hatszor nagyobb veszteséget mutattak ki Mészárosék az előző évinél: 24 millió után 160 millió lett a mínusz. 

Mivel pénzügyi műveletekből gyakorlatilag elhanyagolható vesztesége keletkezett a cégnek, adófizetési kötelezettség sem volt, az adózott eredmény megegyezik ezzel az üzemi eredménnyel. A végső egyenleg 160,5 millió forint veszteség lett, hasonló nagyságrendű mínuszra az elmúlt jó néhány évben biztosan nem volt precedens – jegyzi meg a portál.

A szívünk vérzett Mészáros Lőrincért már akkor is, amikor megtudtuk: már csak a harmadik helyre elég a 270 milliárd forintra becsült vagyona a leggazdagabb magyarok százas listáján. A kiadvány becslése szerint 26 milliárd forintot bukott a felcsúti milliárdos egy év alatt, miután idegenforgalmi és tőzsdei érdekeltségeit megtépázta a válság előszele.