Megdőlt a rekord: Paks rágyúrt

Minden eddiginél több villamos áramot termelt 2009-ben a paksi atomerőmű. Mittler István kommunikációs igazgató elmondta, összesen 15 427 GWh villamos energiát termelt a négy reaktorblokk, így megdöntötte a rekordját, és teljesítette üzleti tervét.

2010. január 6., 22:16

Egy évvel korábban 14 818 GWh villamos energiát állítottak elő, akkor Paks részesedése a hazai termelésből 37,2 százalék volt. Tavaly ezt majdnem hat százalékponttal túlszárnyalták, hiszen a Magyarországon előállított áram 42,97 százalékát adták - számolt be a

Teol.hu.

A termelési eredmény növekedése mögött alapvetően a múlt évben véget ért teljesítménynövelési program áll. A kommunikációs igazgató kifejtette, a paksi blokkok eredeti kapacitása 440 MegaWatt volt, amit több lépcsőben emeltek 500 MW-ra. A 240 MW pluszkapacitás egy közepes erőmű teljesítményével ér fel.

Mittler István azt is elmondta, hogy a magyarországi villamosenergia-fogyasztás a múlt évben csökkent, az import részaránya pedig nőtt, mivel külföldről alacsonyabb áron lehetett áramot vásárolni. Paks piacképessége annak köszönhető, hogy tavaly is itt állították elő a legolcsóbb hazai villamos energiát. Egy kilowatt Pakson előállított villamos energia ára nem érte el a 11 forintot 2009-ben.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.