Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Matolcsy György: Meg kell újítani az eurót, ez az EU vezetőinek kötelező házi feladata

2019. november 14. 14:17 - szerző: 168 Óra

Meg kell újítani az eurót, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank vezetésének átalakítása most egybeesik, az új vezetőknek pedig még van idejük a következő válságig elvégezni a kötelező házi feladatot és előkészíteni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést 2022-re - írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a novekedes.hu oldalon csütörtökön megjelent legújabb írásában.

Matolcsy György szerint az eurót konjunktúrára tervezték, viharos időkre nem készítették fel. Példaként említette a 2008-as globális pénzügyi válságot, majd a 2011-12-es euróválságot, amelyek megrázták a teljes eurózónát és külső pénzügyi mentőöv nélkül megroppantottak volna 5 gazdaságot az akkori 17-ből. Arra is rámutatott, hogy az eurózónán kívüli világ, főként az Egyesült Államok és Kína jóval többet nyert az eurón, mint az egész eurózóna. 

Az euró működéséről és a jövőjéről Magyarországnak is véleményt kell alkotnia, ugyanis a kivitel kétharmada és a külkereskedelem 70 százaléka köti össze Magyarországot az eurózónával, miközben „az unió egyik legnyitottabb gazdasága vagyunk”, így az eurózóna működése erősen hat a magyar gazdaságra - hívta fel a figyelmet a jegybank elnöke. Szerinte van megoldás arra, hogy kilépjünk az euró csapdából, lehetséges egy rugalmas monetáris keret kialakítása, ami nem egy, hanem több eurózónán belüli csoportra újítja meg a tagság 5 feltételét  írta.

Matolcsy György két hete egy konferencián egyfajta eurázsiai közös pénz bevezetéséről beszélt, amely digitális lesz, az aranyon és az elektromosságon alapul majd.