Másfél milliárd forinttal támogatja az Orbán-kormány a szerb infrastruktúra fejlesztését, de jöhet Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia is

2019. március 13. 10:23 - szerző: 168 Óra

A Magyarország és a Szerb Köztársaság között a 2018. február 9-i kormányzati csúcs alkalmával aláírták a kétoldalú gazdasági és technikai segítségnyújtásról szóló megállapodás. Ennek végrehajtására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek egy független szervezetet, mint irányító hatóságot kell kijelölnie, mégpedig azonnal.

Az Orbán-kormány egyúttal a megállapodás idei végrehajtására 1 milliárd 616 millió forintot irányzott elő úgy, ebből

1 milliárd 487 millió forint a szerbiai infrastruktúra projekt előkészítésére fordítható.

A kormány egyúttal felhívta  a külgazdasági és külügyminisztert, hogy - a pénzügyminiszter bevonásával - kezdje meg a diplomáciai egyeztetéseket Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia kormányával egy, a Szerbiával kötött megállapodáshoz hasonló keretegyezmény aláírásáról. Ennek a határideje ez év utolsó napja – írja a napi.hu.

A tegnapi hír szerint Ugandát is nagy erőkkel fogjuk fejleszteni, ott leginkább víztisztítókat és halastavat építenek a magyar kormány által kijelölt erők 5,1 milliárdért. A két nép barátságát a múlt héten Kövér László házelnök szökkentette szárba, amikor egy emléktábla avatóünnepségén székely zászlót tűzött ki az ugandai szavannán.