Már csak 217 év, hogy a nők azonos helyzetbe kerüljenek a férfiakkal a munkaerőpiacon

2017. november 2. 10:26

Ha minden folyamat a jelenlegi mederben és iramban halad tovább, a nők 2234-re kerülhetnek egyenlő helyzetbe  a férfiakkal a munkaerőpiacon – ismertette a Világgazdasági Fórum vizsgálatát a HVG.hu.

A szervezet 2006 óta vizsgálja, milyen tempóban csökken az eltérés a bérkülönbségek és a munkalehetőségek közötti eltérések. Most először mérték azt, hogy a helyzet romlott az előző évhez képest, tavaly ugyanis még úgy számoltak, hogy 170 év kell a különbségek eltüntetéséhez – 47 évvel kevesebb, mint most.

Fotó: commons.wikimedia.org

Ha más mutatókat is figyelembe veszünk – derül ki az itt letölthető jelentésből –, mint például a hozzáférést az egészségügyhöz, az oktatáshoz vagy a nők részvételét a politikában, akkor sokkal kisebb a különbség, mintha csak a munkával számolnak. De még ebben az esetben is száz évre van szükség az egyenlő esélyekhez, ami ráadásul 17 év romlás a tavalyi számhoz képest.

A női egyenjogúság szempontjából Magyarországon lehangoló a helyzet, kis hazánk mindössze a 103. helyen áll az országok rangsorában Brunei és Malajzia között. Még Kína is előttünk van a 100. helyen. Az első egyébként Izland, mögötte Norvégiával és Finnországgal.