Már az MNB is a áremelkedésre figyelmeztet, Budapesten 3 hónap alatt 20,5 százalékkal drágultak a lakások

2019. május 13., 16:17

Szerző:

2018-ban országosan nominális értelemben 15,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak, ami gyorsabb növekedést jelent 2017-hez képest. Budapesten mindeközben 22,9 százalékkal drágultak az ingatlanárak éves szinten. A Magyar Nemzeti Bank májusi lakáspiaci jelentésében arra figyelmeztet, hogy a fővárosban megemelkedett a túlértékeltség kockázata.

Budapesten és a vidéki városokban gyorsult a lakásárak éves növekedési üteme, a fővárosban a 2017-es 15,8 százalékról 2018-ban 22,9 százalékra, a vidéki városokban 13,3-ról 18,2 százalékra. Eközben a községekben jelentős lassulás tapasztalható, ott tavaly a lakásárak dinamikája 2,3 százalékot tett ki.

Mindezzel tovább nyílt az árolló Budapest és a vidéki települések között a lakásárak szintjét tekintve.

A lakásárak országos átlagban még az indokolt szint alatt tartózkodnak, Budapesten viszont már meghaladták azt mintegy 15 százalékkal, így jelentősen megnőtt a fővárosi lakásárak túlértékeltségének kockázata.

Az MNB számításai alapján ugyanis az első negyedévben 20,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten.

Lakáspiac - Budapest - Eladó lakás a belvárosban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A fővárosi lakáspiacot tekintve nagyok a területi eltérések. Egyrészt a belső kerületekben a turizmus miatt is magasabb a befektetők aránya, másrészt a külföldi lakásvásárlók jelenléte is ide koncentrálódik. Emellett az új lakásfejlesztések is főként a belső kerületekben jellemzőek.

Az MNB közölte azt is, hogy tavaly 36,7 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, és 17,7 ezer új lakás épült fel. A fejlesztők tervei alapján idén 29 ezer újlakást adnak át. 2020-tól azonban a kedvezményes áfakulcs ideiglenes hatályának végével szűkülhet az újlakás-kínálat. Budapesten 59 százalékos, míg vidéken 74 százalékos csökkenés várható az új átadásokban 2019-hez képest.