Már 150 milliárd forintot toltak be a saját vagyonkezelő cégükbe a Matolcsy-alapítványok

2018. február 6. 22:38 - szerző: 168 Óra

2017 végén vállalati kötvény formájában közel 100 milliárdot fektettek be saját vagyonkezelő cégükbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai, így már összesen 150 milliárd forintnál járnak – derült ki azokból az adatokból, amelyet a vagyonkezelő cég, az Optima Zrt. közérdekűadat-igénylésben adott ki a Zoomnak. Az alapítványok – művésznevük szerint a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE), a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO), a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) és a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) – összvagyona 268,5 milliárd forint volt, amelynek az adatok tanúsága szerint már több mint a felét saját magukba fektették be. Azt viszont nem árulták el, hogy hogyan fektették be a pénzüket.  

 

A lap szerint a pénzek átcsoportosításának magyarázata az a nagyszabású ingatlanfejlesztés lehet, amely Budapesten a Váci úton, a volt Csavargyár helyén akarnak sort keríteni. Itt 150 ezer négyzetméteren irodák fognak épülni, a maradék 50 ezer négyzetméteren pedig üzleteket, lakásokat, szolgáltatói központokat, parkokat, köztereket húznak fel. Az Optima Zrt. tagadta azt a korábbi értesülést, hogy építenének egy 90 méter magas toronyházat is a Váci útra, sőt, a lakások építését is.   

A Zoom eírta azt is, hogy az alapítványok már 2017 óta tartanak Optima-papírokat (ezek euróalapú papírok körülbelül 5,2 milliárd forint értékben), illetve az alapítványok birtokában van 46 milliárd forintnyi kötvény egy sor Optimum nevű (Alfa, Béta, Delta, Omega, Penta) kft.-től. Elméletben ingatlanfejlesztésre, -kiadásra, -üzemeltetésre hozták őket létre, azonban nem lehetett tudni, hogyan fognak betagozódni a jegybank alapítványainak ingatlanügyeibe.

Az Európai Központi Bank (EKB) egyébként már többször figyelmeztette az MNB-t az alapítványai miatt, amelyek szerinte 

  • állami funkciókat látnak el, a jegybank pénzéből folytatott „társadalmi tevékenységükkel”, amilyen az oktatás, kutatásfinanszírozás vagy könyvkiadás 
  • bár nem lehetne, piaci tevékenységet folytatnak az ingatlanügyleteikkel, beavatkoznak az ingatlanpiac működésébe,
  • az állampapír-vásárlásaikkal pedig az államadósságot finanszírozzák, beavatkozva az állampapírpiac működésébe. 

A Zoom szerint talán az EKB aggályai jelentik a „legkevésbé rosszhiszemű” magyarázatot az alapítványi vagyon kiszervezésére.  

Az alapítványok 20 milliárd forintos kötvény-felvásárlással meghitelezték a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz és Mészáros Lőrinchez köthető MKB-t, négymilliárdjuk pedig az NHB-ban van betétként.