Magyarországon a vállalati dolgozók 42 százaléka dolgozik minimálbérért

2019. január 7., 10:58

Szerző:

Magyarországon a vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42,4 százaléka, vagyis 879 ezer ember a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja – ismerteti a Portfolio a Pénzügyminisztérium elemzését. 21,4 százalék, vagyis 443 ezer dolgozó kapott minimálbért, 21 százalék, 436 ezer ember garantált bárminimumot. (Az anyag nem foglalkozik az állami szektorral, ahol a szakértői becslések szerint 230-250 ezer ember dolgozhat minimálbérért.)

A leginkább érintett ágazatok a mezőgazdaság, az építőipar, a vendéglátás, a szociális ellátás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység. Ezeket a szektorokat ugyanis a portál szerint mélyen beszippantotta a feketegazdaság.

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak csaknem felét (48 százalék) érinti a legkisebb bérek emelése, vagyis az agráriumban dolgozók közel fele (papíron) nem kap ennél több pénzt. A feldolgozóipar egészében 44,5 százalékos a lehető legkisebb béren való foglalkoztatás aránya. Az építőipari vállalatoknál a munkavállalók 51,4 százaléka kapja a legkisebb bért. A legnehezebb helyzetben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban dolgozók vannak, ahol majdnem kétharmados a minimálbér és a garantált bérminimum együttes aránya.

A magyar tulajdonú cégeknél a dolgozók nagyjából fele, míg a külföldieknél a munkavállalók negyede dolgozik a legkisebb bérekért.

Területi különbségek is vannak, a keleti országrészben sokkal többen dolgoznak minimálbérért, mint a nyugati megyékben vagy Budapesten.

A PM elemzése nem terjed ki a több mint 1 millió önálló vállalkozóra és a 150 ezer körül mozgó közfoglalkoztatottra (akiknek alacsonyabb a bérük a minimálbérnél is), tovább az állami szektorra sem, ahol a becslések szerint további 230-250 ezer ember dolgozhat minimálbérért.

Idén a 8 százalékos növelés eredményeként a minimálbér bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint. Ez nettó 99 ezer, illetve 107 ezer forintot jelent.