Magyarország veszélyt jelent egész Európa számára

Magyarország nem veszi figyelembe a demokráciát és a civil szabadságjogokat, s ezzel fenyegeti az „európai márkát” a potenciális új tagok és az egész világ szemében - mondja Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke. A neves politikai kockázatelemző intézet vezetője szerint hazánk az EU „vakfoltja” lett és az első olyan EU-tagállam, amely nemhogy elakadt volna a demokrácia felé vezető úton, de visszafelé indult el rajta.

2011. október 20., 14:27

Ian Bremmer emlékeztet arra, hogy tavasszal Orbán Viktor diadalittasan kijelentette: Magyarország letért a görög útról. Ez valóban így van, fejti ki Bremmer, azzal a módosítással, hogy a „gazdasági reform leple alatt Magyarország az ókori Görögország, vagyis a demokrácia útjáról tért le.” A magyar miniszterelnök által márciusban bejelentett pénzügyi csomag valamelyest javította Magyarország kilátásait és az ország gazdasági sorsa változatlanul a saját kezében van, ám nyugtalanító fordulatok várhatóak.

Bremmer felemlíti, hogy Magyarországon a Fidesz hatalomra jutása után számos intézmény függetlensége sérült. 2010-ben a kormány támadást intézett a Nemzeti Bank függetlensége ellen, meggyengítette az Alkotmánybíróságot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is. „A Költségvetési Tanács tagjait saját embereire cserélte, pénzügyi keretüket 98 százalékkal csökkentette, azonban az új tanács akár a parlament feloszlatására is jogosult lett, ami halálos csapással fenyeget bármely más következő ellenzéki kormányt” – írja az elemző.

A Fidesz-kormány megváltoztatta az ország alkotmányát. Orbán Viktor miniszterelnök a saját hatalmát pedig a demokratikus intézmények gyengítésével szilárdította meg, amely „alapvető kihívást jelent az egész Európai Unió számára”, hiszen ezzel mintegy bizonyítja, hogy „az EU éppen azt a hitvallását nem képes érvényesíteni, amelyből fogant”.

Magyarország nem veszi figyelembe a demokráciát és a civil szabadságjogokat, s ezzel fenyegeti az „európai márkát” a potenciális új tagok és az egész világ szemében. Bremmer szerint Magyarország az első olyan EU-tagállam, amely nemhogy elakadt volna a demokrácia felé vezető úton, de visszafelé indult el rajta. Magyarország az EU „vakfoltja”, amely az unió alapjait fenyegeti, mintegy azt demonstrálva, hogy ha felvettek egy országot, a szövetségnek már nincs megfelelő eszköze arra, hogy betartassa saját elveit – írja Bremmer.

Az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országoknak vállalniuk és garantálniuk kell a koppenhágai kritériumokat, vagyis szabad piacgazdaságot, az EU gazdasági irányvonalait és a demokratikus szabadságjogokat. Magyarország ezeket egyre kevésbé teljesíti. Az eurózónában megtanulták, mivel jár, ha nem tudnak felügyeletet gyakorolni a tagállamok költségvetésére.

Magyarország azt bizonyítja, az alapértékek veszélyeztetésével szemben sincsenek eszközei az uniónak. „S mivel mindezt következmények nélkül teheti meg, így fenyegetést jelent az egész Európai Unió számára, hiszen azok az tagállamok, ahol még nem vezették be az eurót, most még egy okot találnak arra, hogy kétségbe vonják a nagyobb integrációt” – zárja elemzését az Eurasia Group elnöke, Ian Bremmer a Financial Times-ban megjelent