Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Magyarország a világ nyolcadik legvonzóbb befektetési célpontja, de Szijjártó eléggé félremagyarázta

2019. május 10. 09:30 - szerző: 168 Óra/MTI

Magyarország a világ tíz legvonzóbb befektetési célpontja között van - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1-en pénteken. Szijjártó Péter a Site Selection című amerikai szaklap 2019-es jelentését idézve hozzátette, a Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő térségben a magyar beruházásösztönző ügynökséget, a HIPÁ-t választották a legjobbnak. A rangsorban a 8. helyre került Magyarország, valamilyen okból megelőzve a több befektetést jegyző Ausztriát.

A miniszter szerint mindez elismerés a magyar emberek számára is, hiszen ezeknél a döntéseknél megvizsgálják a munkaerőpiaci helyzetet, a munkaerő képzettségét. Ezek alapján a magyar emberek tudása és szorgalma teljesen versenyképes - mondta.

Az MTI tájékoztatás szerint a miniszter beszélt arról is, hogy tavaly minden idők legmagasabb beruházási értékét mutatta fel az ország: 98 külföldi nagyberuházás érkezett Magyarországra 1380 milliárd forint értékben. – A németek mögött továbbra is nagy lendülettel fektetnek be az amerikaiak, de látszik, hogy legalább annyira diktálják a világgazdasági átalakulások tempóját keletről, mint nyugatról, hiszen a japán, kínai és koreai vállalatok egyre-másra jelentkeznek fejlesztéseikkel, amelyek meghatározzák az európai gazdaság alakulását is – mondta Szijjártó Péter

Mindez azért érdekes, mert Szijjártó Péter valószínűleg elfelejtette megemlíteni, hogy Magyarország az alacsony társasági adó miatt lehet vonzó célpont úgy, hogy közben a Világgazdasági Fórum 2018-as versenyképességi listáján a 48. helyet foglalja el. Ugyanezen a listán a 2050-re utolérendő Ausztria a 22., ami pedig a V4 országait illeti, mind a három másik megelőz, Csehország a 29., Lengyelország a 35, Szlovákia pedig a 39. helyen áll.

 


Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Szabó Árpád