Magyar Posta: Az EU-s szabályozások miatt nincs pénz béremelésre

2020. július 17. 13:45 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

A postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni. Az Európai Unió emiatt olyan támogatási rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák saját szolgáltatójukat. A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi – magyarázta a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója az M1-en pénteken. Schamschula György hozzátette: a bérek eközben negyven százalékkal emelkedtek, a keretösszeg viszont nem követi a növekedést.

Változnak a csekkbefizetés szabályai
Fotó: 168 Óra archív

A vezérigazgató azt is mondta, hogy a posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz.

– A postai szolgáltatók a világon mindenhol „szenvednek”, mert az iparág sokat változott az elmúlt években, például egyre kevesebb levelet küldenek az emberek, és a csekkforgalom is hanyatlik – jegyezte meg.

Ahogy a 168 óra is szemlézte, a hétfői bértárgyaláson nem sikerült egyezségre jutnia a Magyar Posta vezetőségének és a postás szakszervezeteknek. Ezért utóbbiak szombatra tüntetést hirdettek Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé.

Schamschula a mostani interjúban azt mondta, a jövő hétfőn folytatják a tárgyalásokat.