Lesznek még újabb hullámok

„Minden korábbinál fontosabb, hogy kiálljunk egymásért, egymás mellett és kiálljunk Magyarországért” – mondta Orbán Viktor szombati facebookos videóüzenetében. Az adóváltoztatásokból és tervezett megszorításokból kirajzolódik, mit is jelent majd az emberek számára ez a „kiállás”.

2011. szeptember 18., 14:08

A kormány senkit sem hagy az út szélén, megvédi a lakáshiteleseket az eurózóna válságától; Orbán Viktor erről a Facebookon

szombaton megjelentvideoüzenetében beszélt, amelyben kiemelte azt is, hogy az őszi parlamenti ülésszakban izgalmas és fontos vitákra, döntésekre kerül majd sor.

Orbán azt mondta, Magyarország ma nagyon fontos időszakot él meg, olyat, „amikor minden korábbinál fontosabb, hogy kiálljunk egymásért, egymás mellett és kiálljunk Magyarországért”. Az első „euróválság-hullámok” már elérték Magyarországot, és lesznek még újabbak, mert a válság újabb és újabb hullámai nem állnak meg az ország határainál – tette hozzá.

A kormányfő videoüzenetében úgy fogalmazott, hogy „izgalmas, nehéz időszak áll előttünk”, az őszi parlamenti ülésszakban éles, izgalmas és fontos vitákra, döntésekre kerül majd sor. A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy kísérjék figyelemmel ezeket a vitákat, „segítsenek bennünket, segítsenek engem abban, hogy ezeket a vitákat sikerrel vívhassuk meg, és Magyarország 2011 őszén megújulhasson, és a válságból ne gyengébben, hanem erősebben kerülhessen ki, mint ahogy oda besodródott”.

Az alacsony jövedelműek veszítenek

Az adóteher marad, csak más viseli –

írta honlapjána TMC First tanácsadó cég, amely gyorskalkulációt tett közzé arról, hogy 2010-től kezdődően adott nettó jövedelem mellett az egyes jövedelemsávokban milyen adóterhelés változás következett, és következik be.
A munkáltatók által biztosított, illetve az esetlegesen rájuk kényszerített béremelés persze a nettó jövedelem alakulását módosíthatja, azonban ez legfeljebb annyit jelent, hogy a változó adóterhelést más viseli, de attól még az teherként jelentkezik, és esetleges gazdasági hatásai is érvényesülnek – olvasható a TMC First honlapján.

10 ezer forintos minimálbér-csökkenés

A változtatások miatt – az adójóváírás és a szuperbruttósítás kivezetésének hatására – a minimálbér 9510 forinttal lesz kevesebb – mondta Angyal József adószakértő az

ATV Híradójában. Angyal szerint bruttó 213 ezer forintos jövedelem alatt minden gyermektelen ember rosszabbul járna. Aki viszont ennél többet keres, vagy több gyermeket nevel, jóval többet rakhatna félre, mint korábban.
Ha azt akarják, hogy senki ne járjon rosszul, ahhoz csaknem 20 százalékos minimálbér-emelés kellene, vagyis legalább 93 ezer forintnak kell lennie a minimálbérnek, ekkora emelésre azonban nincs esély – mondta a szakértő.

MSZP: a rendszerváltás óta a „legbrutálisabb megszorítások”

Az MSZP elnöke szerint Matolcsy György pénteki bejelentéseivel a kormány elismerte, hogy gazdaságpolitikája megbukott, az embereknek pedig brutális megszorításokra kell felkészülniük. Mesterházy Attila szombati budapesti sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszternek a jövő évi költségvetés főbb számait ismertető bejelentésére úgy reagált: bár az Orbán-kormány korábban 4-6 százalékos gazdasági növekedést vetített előre, már csak 1,5 százalékos növekedéssel számol, és elemzők szerint ez a becslés is optimistának bizonyulhat.

Hozzátette, hogy noha a kormány azt ígérte, évente százezres nagyságrendben jönnek létre új munkahelyek és bővülni fog a fogyasztás, a 2012-es költségvetés stagnáló munkanélküliséget és fogyasztást jelez. Ráadásul az árak emelkedni, a bérek pedig a radikális adócsökkentést kilátásba helyező fideszes ígéretekkel szemben csökkenni fognak jövőre – folytatta.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint ez azt jelenti, hogy az embereknek a rendszerváltás óta eltelt időszak „legbrutálisabb megszorításaira” kell felkészülniük. A kormányzati adó- és gazdaságpolitikát pedig úgy értékelte, hogy „az ország pénzét elveszik és odaadják a gazdagoknak”.