Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Összesen 791 milliárdot költött 2011 óta az Orbán-kormány a magyar labdarúgásra

2019. november 27. 15:41 - szerző: 168 Óra

Gyenge lábakon áll Gulyás Gergely indoklása, amivel a kormányzat focimániáját, valamint a sportba ölt milliárdok létjogosultságát próbálta megvédeni. A labdarúgásba irányított pénzeknek csak egy töredéke mehetett az utánpótlás-nevelésbe az mfor.hu összesítése alapján.

– Ezek a pénzek nem az élsportba mennek, vagy nemcsak az élsportba mennek, hanem természetesen a tömegsportba is és az utánpótlásba is. És ha egyszer valóban egy nagyon jó magyar válogatottat akarunk, akkor azt az utánpótlás támogatásán keresztül lehet megvalósítani

– válaszolta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón arra a kérdésre, hogy miért olyan fontos a futball a kormánynak.

Másnap a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a kormány támogatja az állami sportakadémiák létrehozását.

2010 óta az Orbán-kormány irdatlan pénzeket ölt a labdarúgásba, egyrészt közvetlenül a költségvetésből, másrészt a 2011 júliusában bevezetett tao-támogatások révén. Utóbbi a Kúria szerint is közpénznek számít, hiszen azok az adóforintok a cégektől az államkassza helyett vándorolnak a látvány-csapatsportokba.

Fotó: Merész Márton

Az mfor összesítette, hogy az Orbán-kormány mennyit költhetett a labdarúgásra 2011 és 2018 között. A lap becslése szerint  

a központi költségvetésből és tao-támogatásokból mintegy 791 milliárd forint ment a magyar labdarúgásba, aminek csupán 21 százaléka, vagyis 162 milliárd forint mehetett a jövő focistáinak kinevelésébe.

Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 100 milliárd forint áramlott a fociba, 20 milliárd ebből csak az utánpótlás-nevelésre ment el. A fennmaradó 80 milliárdot pedig olyan tételek alkotják, mint például létesítmény-fejlesztés, működési támogatás vagy a határon túli akadémiák támogatása.