Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Nem kell új költségvetés a koronavírus miatt, ám szükséges az újratervezés - mondja a Költségvetési Tanács elnöke

2020. március 19. 18:00 - szerző: Árpási Bence

A költségvetés bevételi és a kiadási oldalának számainak változása és az új helyzethez igazodó súlypontokkal újra kell tervezni a büdzsét a károk enyhítése és a gazdaság mielőbbi talpra állítása érdekében – vélekedik a Költségvetési Tanács elnöke.

Ezekhez a változtatásokhoz azonban

nem szükséges új költségvetést elfogadni a koronavírus-járvány miatt

– többek között erről is beszélt a 168 Órának adott interjújában a testület vezetője. Kovács Árpád hangsúlyozta, elvben lehetőség van az átcsoportosításokra, a kiadási és a bevételi oldalak a járvány miatti alakulását figyelembe kell venni és le kell reagálni. A kulcskérdésnek azt tartja, meddig fog tartani ez az állapot, nyárra sikerül-e konszolidálni a helyzetet. Véleménye szerint a költségvetési átcsoportosításokkal kezelhető a helyzet, a hatályos szabályzatok ezt lehetővé is teszik a kormány számára.

A kiadási oldalon növekedéssel, a bevételi oldalon csökkenéssel kell számolni. A belső arányok átalakításának tervezése már el indult, ennek jelentősége Kovács Árpád szerint ez a jövő évi költségvetés alakítása szempontjából van.

A büdzsében jelentős mozgástere van a kormánynak, és ez független a vészhelyzettől. 500 milliárdos tartalék van beépítve és 1%-os a hiánypálya - ezeket mind végig kell gondolni, hogyan fognak alakulni. Teljesen korai pontos számokat mondani még, de jelezte, a Költségvetési Tanács folyamatosan kapja a tájékoztatást és az elnök is részt vesz ezekben a munkákban. Pontos számokat egyelőre korai lenne mondani. 

A gazdasági általános állapotáról szólva kiemelte, nagy sokk éri a gazdaságot a koronavírus-járvánnyal. Szélsőséges becslések vannak arra vonatkozóan, mekkora visszaesés várható. A középérték a 2%-os becslés, de „ennél szerencsétlenebb esetben” ez lehet ennél kevesebb is. Recesszióról korai Kovács Árpád szerint beszélni, ugyanakkor az idei és a jövő év a károk helyrehozatalával fog telni. Kulcskérdésnek nevezte, hogy meddig fog tartani a járvány. ha hamarabb véget ér, akkor a helyzet könnyebb, de ha elhúzódik, akkor a következmények is súlyosabbak.

„A magyar gazdaság ütés és sokkállósága összehasonlíthatatlanul jobb, mint a 2007-2008 körül gazdasági válság időszakában.”

Éppen ezért a Költségvetési Tanács elnöke úgy látja, a talpra állás egy ilyen helyzetben remélhetőleg könnyebb lesz, mivel a gazdaságnak jelentős tartalékai vannak, nem egyformán és nem egyidejűleg érinti az adott területeket a visszaesés.

A forint történelmi gyengülésével kapcsolatban Kovács Árpád azt mondta, ez természetesnek tekinthető az adott körülmények között, de „le fog csengeni viszonylag rövid idő alatt.”