Minden idők második legnagyobb magyar költségvetési hiányánál tart a komány idén júniusban

2020. július 8. 16:57 - szerző: 168 Óra - forrás: portfolio.hu

A magyar gazdaságtörténet második legnagyobb egyhavi költségvetési hiánya jött össze júniusban, 785,5 milliárd forint volt a deficit a nyár első hónapjában – írja a Portfolio.

Az első fél év végére így 1837 milliárd forint a központi költségvetés hiánya, ötször akkora, mint amynnivel egész évre tervezett a kormány 

A portál összeállítása szerint egyszer volt ennél nagyobb a havi hiány, 2016 decemberében, amikor 907,6 milliárd forint volt a deficit. Akkor viszont a megelőző hónapban 2 milliárd forintos többletben volt a költségvetés, most viszont a járvány kezdete óta folyamatosan mínuszban van.

Ez persze érthető, hiszen a járványra reagáló kormányzati intézkedések és a gazdasági válságot kezelő programok mind komoly tételek a költségvetésben, és  a kormány felső korlát nélkül költ a járvány idején. Június végéig például összesen 520 milliárd forintot fordított a járványhoz kapcsolódó egészségügyi beszerzésekre.  Emellett megkezdték az egészségügyi dolgozók rendkívüli juttatásának kifizetését is.

A Pénzügyminisztérium folyamatosan változtatja a 2020-as hiánycélt, a deficit viszont mindig csak nő és nő a járvány és a válság hatására.

A Portfolio szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján a második félévben 400-800 milliárd forintos deficitre lehet számítani. Ehhez pedig még hozzájöhet egy esetleges második hullám, amelynek a kezelésére újra mélyen a zsebébe kell nyúlnia a kormánynak.