Kínai villanyautógyárért harcolunk a szlovákokkal

2017. november 14. 12:44

A kínai Zhi Dou elektromos autókat gyártó vállalat telephelyet keres magának Közép-Európában. A versenyben több ország, köztük Szlovákia is esélyesként szerepel. A kínai cég 400 millió eurós beruházás megvalósítását tervezi, és 2020-ban indítaná el a gyártást – adta hírül a Hospodárske noviny című gazdasági napilapra hivatkozva az Inforádió.

A Zhi Dou a Volvóhoz hasonlóan a Zhejiang Geely Holding Group-konszern tagja. 

A kínaiak azt tervezik, hogy már 2020-ban megkezdik a gyártást. Beruházásuk értéke eléri a 400 millió eurót. Havi háromezer elektromos autóra kiterjedő kapacitással dolgoznának, és nagyságrendileg ötszáz alkalmazottat vennének fel.

A gyártás a kétszemélyes, D2-es modellt foglalná magába, mely 30 kW-os teljesítménnyel bír és 260 kilométert tehet meg egy feltöltéssel. Szlovákián kívül esélyes a beruházásra Szlovénia, Magyarország, Lengyelország és Románia is. Kopcer szerint Szlovákiát illetően az ország keleti része került szóba. Felkeltették a cég érdeklődését az ottani ipari parkok, az infrastruktúra és számos olyan cég, amely a beszállítójává válhatna.

A kisautó így néz ki: