Kétszer annyit költenek dohányra és alkoholra a magyarok, mint az uniós átlag

2019. július 4., 10:56

Szerző:

A magyarok a fizetésük legnagyobb részét a háztartásra költik, a legkevesebbet pedig az egészségügyre fordított kiadások képzik, írja a Világgazdaság az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat frissen publikált, 2017-re vonatkozó adatai alapján.

Az Eurostat külön kiemeli, hogy egy ország fogyasztását meghatározza annak jövedelmi szintje, kulturális szokásai és földrajzi helyzete. Az Európai Unió országainak zömében rezsire, háztartási kiadásokra megy el arányaiban a legtöbb pénzt, erre költjük jövedelmünk negyedét, az uniós átlag ugyanis 24 százalék, Magyarországon egyébként a fizetések 19 százaléka megy el erre. Nálunk csak Portugáliában (18 százalék), Észtországban (17 százalék), Cipruson (15 százalék), Litvániában (14 százalék) és Máltán (10 százalék) költenek kevesebbet rezsire. Magasabb számok Dániában (28 százalék) és az Egyesült Királyságban (26 százalék) vannak.

Az unión belül Magyarországon a negyedik legalacsonyabb az átlagfizetés,

ebből a pénzből az uniós átlag (3,8 százalék) felett költünk arra, hogy cigarettázzunk és alkoholt igyunk.

A 7,4 százalékos költés azt jelenti, hogy csak Litvániában (7,9 százalék), Csehországban (8 százalék), Észtországban (8,1 százalék) és Luxemburgban (8,3 százalék) megy el erre több arányaiban nézve.

Az uniós átlaghoz (8,5 százalék) képest nem jelentősen kevesebb, amennyit rekreációra és kultúrára költünk a magunk 7,4 százalékával. Az északi országok ebből a szempontból minden tagállamot magasan vernek, a sereghajtók Görögország (4,6 százalék) és Románia (5,8 százalék).