Kétmilliárd forint kifizetését úszhatták meg Matolcsy György unokatestvérei azzal, hogy sörfőzdéjük épp egy törvénymódosításkor váltott profilt

2019. május 11., 13:34

Szerző:

Kétmilliárd forintot takaríthatott meg Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreinek, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán pécsi sörfőzdéje azzal, hogy pont akkor váltak kisüzemi sörfőzdévé, amikor a parlament a huszonötszörösére emelte az előállított sör mennyisége után járó 50 százalékos adókedvezményt – írja az mfor.

Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a kisüzemi sörfőzdék 2018-ban több mint dupla annyi sört gyártottak, mint 2017-ben, és

„a szegmens dinamikus fejlődése mellett az is nagyban hozzájárult, hogy már a profilt váltó Pécsi Sörfőzde sem nagy sörgyártóként fizet jövedéki adót”.

A jövedéki törvény ugyanis 2018. január 1-jétől jelenősen, az addigi évi 8 ezerről 200 ezerre emelte azt az éves hektoliter-plafont, amelynek elérésig egy cég kisüzemi sörfőzdének minősül. 200 ezer hektoliter alatt pedig hektoliterfokonként feleannyi a jövedéki adó, mint 200 ezer felett.

Már a törvény hatályba lépése előtt azt rebesgették, hogy azt a Pécsi Sörfőzdére szabták, mert kizárólag nekik kedvezett az ötven százalékos adókedvezményt biztosító módosítás. Szemereyék két éve vették meg a sörgyárat, abban a testvérpár 49–49 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az mfor azt írja, hogy a cég piaci részesedése 2017-ben jelentősen, csaknem a felére visszaesett. Ezt éves beszámolójában az új tulajdonosok stratégiai döntésével magyarázták, miszerint az olcsó kategóriás sörök értékesítéséből jelentősen visszavettek, és 2017. július végétől kisüzemi sörfőzdeként működnek. Ez viszont jelentős egybeesést mutat a jövedéki törvény megváltoztatásának parlamenti megszavazásával, aminek köszönhetően a Pécsi Sörfőzde adóterhe nagyot esett az előállított sörmennyiség csökkentése miatt. 

Szemerey Tamás
Fotó: Darnay Katalin

Az ügyben megkérdezték a parlamentben, hogy „Mennyi adóbevételtől esik el a magyar költségvetés azért, mert a Matolcsy György rokonai által tulajdonolt Pécsi Sörfőzde nem nagy sörgyártóként fizet adót?” Tállai András parlamenti államtitkár azt válaszolta, hogy a Pécsi Sörfőzde termelési adatai üzleti titoknak minősülnek, az általa befizetett adó pontos összege pedig adótitkot képez, így a kért adatok nem adhatók ki.

Szemerey Tamásról épp a napokban írtuk meg, hogy vagyona a napi.hu listája alapján egy év alatt az egyharmadára csökkent, igaz, még így is 16,5 milliárdos vagyona van.

 

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.