Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Kampányt indított az MNB, el akarna kerülni egy kisebb magyar hitelválságot

2019. május 2. 13:43 - szerző: 168 Óra/MTI

A még kedvező változó kamatozású törlesztőrészletek indulhatnak meredek emelkedésnek, de még válthatnak a hitelesek.

A magyar társadalom hitelállománya magasabb, mint a 2008-ban kirobbant gazdasági válság idején, ennek a hitelnek a jelentős részét változó kamatozású formában vették fel a magyarok. Ennek a magasabb kockázatú, 894 milliárd forintos hitelállománynak az átütemezése a célja a Magyar Nemzeti Bank és Magyar Bankszövetség csütörtökön bejelentett kampányának, vagyis hogy a magyarok fix kamatozású hitelekre váltsanak.

A változó kamatozású hitelek azért voltak népszerűek, mert az alacsony jegybanki alapkamat alacsony banki törlesztőrészleteket lehetett elérni. Ez viszont csak addig fenntartható, míg alacsony az alapkamat, annak kis emelkedése már jelentős törlesztőrészlet növekedést eredményezhet. A jelenleg kedvező 50 ezer forintos törlesztők az alapkamat fokozatos, egy százalékpontos emelésének hatására (a hitelszerződéstől függően) 60-70 forintra is emelkedhetnek - a Bankmonitor cikkében hasonlóan kalkulált két éve.

Ez akár egy kisebb magyar hitelválságot is eredményezhet. 

A kampány során a bankok várhatóan 129 ezer szerződés alapján küldenek ki tájékoztató levelet annak érdekében, hogy a korábbi változó kamatozású jelzáloghiteleiket fix kamatozású kölcsönre változtassák át az ügyfelek. Várhatóan a fix kamatozásúra váltás is a törlesztőrészlet  növekedését fogja eredményezni, az viszont a teljes törlesztési időszakban már nem változik.

Három lépésben keresik meg a hiteleseket, legelőször a leginkább veszélyeztetett mintegy 15 300 ügyfélnek július 15-ig levelet küldenek arról, hogy fontolják meg kölcsöneik átváltását fix kamatozásúra - mondta a kapcsolódó sajtótájékoztatón Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A magyarok egyébként már alig keres változó kamatozású hiteleket. A Bankszövetség szerint tavaly a változó kamatozású hitelek aránya még 32,3 százalék volt, de a várható alapkamat-emelés miatt idén a hitelesek 96,5 százaléka már csak fix kamatozású hiteleket vesz fel. Ez viszont mutatja, hogy az elmúlt évben felvett hitelek legkevesebb a harmada kockázatosabb.

A Magyar Nemzeti Bank idén már harmadik éve megy szembe a nemzetközi banki folyamatokkal, hogy nem szigorít kamatpolitikáján (azaz olcsón tartja a hiteleket). Erre a pénzpiacok tavaly úgy reagáltak, hogy a magyar deviza leértékelődött, egy eurót 328 forintért lehetett váltani. Az MNB a piacok megnyugtatására ígéretet tett a fokozatos szigorításra, ennek része az alapkamat várható emelése.