Sok hitel törlesztőrészlete akár 3 százalékkal is csökkenhet augusztustól az alacsonyabb alapkamat hatására

2020. július 29., 16:13

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank egy hete 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél a Bankmonitor.hu számításai szerint. Mint írták,

egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint összegű forintosított devizahitel törlesztőrészlete a kamatvágás miatt akár 2-3 százalékkal is csökkenhet.

A jegybanki alapkamat csökkenése igen gyorsan beépült a rövid futamidejű hozamokba, így a BUBOR – az a kamat, amelyen az egyes bankok rövid futamidőre kölcsönt nyújtanak egymásnak – értéke is csökkent. Márpedig a BUBOR szolgál a változó kamatozású lakáshitelek referencia mutatójaként, módosulása közvetlenül beépül kamatfordulókor a kölcsön kamatába.

A meglévő hitelállomány jelentős része változó kamatozású a lap szerint, ami annak is köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltáskor 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozásúvá alakították át. Emiatt a BUBOR változása igen gyorsan megjelenhet számos hitel kamatában és havi törlesztőjében.

Az új igénylésű, változó kamatozású lakáshitelek kamata is csökkenni fog várhatóan augusztustól

a Bankmonitor szerint, amennyiben a bankok nem módosítanak a kamatfeláron. Jelenleg azonban nagyon kevesen kérnek változó kamatozású lakáshitelt – az igénylők kevesebb, mint 1 százaléka –, így a kamatcsökkenés hatása nem fogja érdemben befolyásolni az új hitelkihelyezéseket.