Javult Magyarország versenyképessége

2017. szeptember 27. 09:55 - szerző: MTI

Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan az idén is Svájc vezet a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) kedden éjjel közzétett jelentése szerint.

A 137 országot tartalmazó listán Magyarország a hatvanadik helyen áll. Az ország versenyképességi indexe 4,3 pont lett az előző évi 4,2 után. A WEF jelentése szerint nagyban segített a javulásban a technológiai fejlesztés, a lakossági internethasználat szélesedése, amely 73-ról 78 százalékra bővült. Mindemellett az üzleti szféra úgy ítéli meg, hogy kedvezően alakultak a pénzpiacok, javult az üzleti és az innovációs környezet. A szervezet jelentése a versenyképességet rontó tényezők között a nem megfelelően képzett munkaerőt, a korrupciót és az adókulcsokat említi az első három helyen.

Az internethasználat bővülése sokat javított a versenyképességben
Forrás: Volánbusz.hu

A World Economic Forum honlapján közzétett versenyképességi rangsorban Svájcot az Amerikai Egyesült Államok és Szingapúr követi. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD-tagállamok foglalják el, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is, mint Kína (27.), India (40.) vagy Oroszország (38.), amely az előző évhez képest öt hellyel került előrébb. A lista utolsó három helyén Csád, Mozambik és Jemen áll.

Az EU-tagállamok közül a legjobb indexet tavalyhoz hasonlóan Hollandia érte el, így ismét a globális lista 4. helyére került, megelőzve Németországot, amely ezúttal is az 5. helyezett lett a versenyképességi rangsorban.

Magyarország előtt ötvenkilencedikként Szlovákia, közvetlenül mögötte a 61. helyen a Dél-afrikai Köztársaság áll. Amúgy a V4-ek összes országa előttünk áll a rangsorban, Csehország a 31., Lengyelország a 39. Romániát és Horvátországot azért megelőzzük (Bulgáriát nem), a legjobb kelet-európai ország, Észtország a 29. helyen szerepel a rangsorban.

A mostani javulással egyébként Magyarország még mindig messze elmarad korábbi teljesítményétől. Volt idő, amikor nemcsak a régióban vezettünk magasan, de világszinten is az éllovasok között tartottak számon. Az ország legjobb helyezése 26. volt 1999-ben, onnan sikerült leküzdeni magunkat a 69. helyig.