Bérletből tulajdon – Új lehetőség kisvállalkozóknak

2020. június 25. 14:40 - szerző: Szponzorált tartalom

A járvány időszakában sok mikro-, kis- és középvállalkozás sorsa múlt azon, mekkora tőketartalékkal rendelkezett. Különösen azoknak vált kritikussá a helyzetük, akiknek a tevékenység kényszerű szüneteltetése mellett változatlanul állniuk kellett a magas rezsiköltségeket. A nyolc főnél többet foglalkoztató cégek részesülhettek az állami bértámogatásból, és ez valóban nagy segítség az újrakezdéshez, azonban több vállalkozás helyzetét éppen az ingatta meg, hogy az elmaradt bevételek mellett fizetniük kellett a fenntartási költségeket, és ezek tetemes részét sokszor az üzlethelyiségek vagy irodák bérleti díja teszi ki.

Akik túlélték ezt a válságot, jó, ha legalább más kárán tanulják meg, miként lehet elejét venni hasonló eseteknek, amennyiben ismét veszélyes helyzetbe kerülnek. Ezt a veszélyt szerencsére maga az állam, egészen pontosan a Magyar Nemzeti Bank is észlelte, és létrehozott egy olyan hitelkonstrukciót, amellyel a vállalkozók, megszabadulva többek között a bérlet terheitől, saját tulajdonú ingatlant vásárolhatnak, ahol a telephelyüket biztonsággal működtethetik. Egészen pontosan nem is új termékről van szó, hanem a már korábban bevezetett Növekedési hitelprogram kiegészítéséről, amely az NHP Hajrá! nevet kapta.

A széles felhasználhatóságból adódóan az NHP Hajrá! az ingatlanpiac különböző szektoraiban is tapasztalható gazdasági visszaesés kiegyenlítésére is hatékony eszköz lehet. A vállalkozások ugyanis akár ingatlanok vásárlására is fordíthatják a felvett hitelösszeget, ezzel átlépve a bérlői státuszból a tulajdonosiba, hiteltörlesztéssé konvertálva a bérleti díjat. A relatíve alacsony fix kamatozásból és a hosszú lejáratból adódóan növekedhet a hitelfelvevő pénzügyi stabilitása, a tulajdonosi státuszban beállt, imént említett változás pedig megszünteti a bérbeadóval szembeni kitettséget. A program ebből következően az ingatlanpiacra is élénkítő hatással lehet, hiszen a kereslet növekedésével az értékesítésre kínált ingatlanok száma is ugrásszerűen megnőhet.

Koronavírus - Irodákat zártak le a Haller Gardens irodaházba
Fotó: Balogh Zoltán

Minderre figyelemmel az Indotek Group számos olyan ingatlan értékesítésébe kezd, amelyet a programban részt vevők a kedvezményes feltételek mentén vásárolhatnak meg. A társaság több mint 60 olyan – a vállalat profiljának megfelelően elsősorban irodai és logisztikai – ingatlannal rendelkezik, amely az NHP Hajrá! konstrukció keretében is megvásárolható. Az ország ötven különböző településén találhatók meg a feltételeknek megfelelő, hitellel megvásárolható ingatlanok.

Az Indotek Group álláspontja szerint jó lehetőség ez a kkv-szektornak, áttételesen az ingatlanpiacnak, és ezáltal természetesen az ingatlanfejlesztőknek is, hiszen a jelenlegi rendkívüli időkben a gazdaság minden szegmensének és szereplőjének keresnie kell az olyan kedvező lehetőségeket, mint az NHP Hajrá! program.

Fontos tudnivalók az NHP-konstrukcióról, valamint az elérhető ingatlanok listája az alábbi linken megtalálható: https://www.in-management.hu/nhp/