Elszabadult a hajóágyú, Magyarországon nő a legjobban a lakóingatlanok ára az EU-ban

2019. július 10., 14:04

Szerző:

Nincs még egy olyan EU-tagország, ahol a magyarországinál jobban nőttek volna az ingatlanárak – derül ki az Eurostat szerdán közzétett jelentéséből. 2019 első három hónapjában

11,3 százalékkal voltak magasabbak az ingatlanárak az egy évvel korábbinál.

Az egész EU-ban, azon belül pedig az eurózónában is 4-4 százalékos az átlagos áremelkedés. A magyar emelkedés mértékét csak megközelíteni tudta a cseheknél végbement 9,4 százalékos, valamint a portugál 9,2 százalékos emelkedés.

Akadtak olyan országok, ahol csökkent a lakóingatlanok ára. Máltán a csökkenés mértéke 4,2 százalék, de az Egyesült Királyságban is 1,3, Írországban 1 százalékkal estek az árak. Ennél kisebb mértékben, de csökkentek az árak Finnországban (-0,8 százalék) Olaszországban (-0,5 százalék) és Németországban (-0,3 százalék) is.

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar ingatlanpiacot egy államilag is gerjesztett folyamat tartja emelkedó pályán. Egyrészt a gazdasági válságot követően történik egy visszarendeződés, a jövedelmek emelkedése is természetes módon erősíti az áremelkedést, de az állam aktívan avatkozik a piacba:

  • az alapkamat alacsonyan tartásával nagyon olcsó a hitel, a pénzbőség megjelenik az árakban
  • a csok és a kapcsolódó rendkívül kedvezményes állami hitelt is elnyeli az ingatlanpiac

A polgároknál megjelenő pénz azonban az árak emelkedésével fokozatosan inflálódik.