Hétmilliárd forintot veszíthetett az állami tőkealapkezelő a Matolcsy György unokatestvérének a tulajdonában lévő bank bedőlésével

2019. április 1., 09:50

Szerző:

A 100 százalékban állami tulajdonban lévő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nek hétmilliárd forintja ragadt benn a március 14-én abban az NHB Bankban, amelynek nemrég rendelték el a végelszámolását – írja a 24.hu. Az információt senki nem cáfolta, a portál kérdéseit, hogy mikor és összesen mekkora összeget helyeztek el az NHB-nál, a végelszámolás megkezdésekor mekkora összeget tartottak ott, mennyit nem tudtak kivenni, és számítanak-e a kár megtérülésre, Széchenyi Tőkealap-kezelő azzal intézte el, hogy a részletekről a vonatkozó szabályok alapján az eljárás után tudnak tájékoztatást adni, de tőkebefektetéseikkel továbbra is zavartalanul támogatják a gazdasági szereplőket, sem likviditási, sem forrás-kihelyezési problémáik nincsenek. 

Fotó: NHB honlapja

Az NHB Banknak 98,47 százalékban Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. a tulajdonosa, és sokáig Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is vezetett ott számlát. A Magyar Nemzeti Bank december 18-án hirdetett kifizetési korlátot az NHB Banknál 7 millió forintig, március 14-én pedig jött a hír, hogy visszavonják a tevékenységi engedélyét és elrendelik a végelszámolását. 

A Széchenyi Tőkealap-kezelő valószínűleg búcsút inthet a pénzének, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ugyanis betétesenként csak 100 ezer euróig, vagyis hozzávetőlegesen 32 millió forintig kártalanítja az érintetteket. Pénteki közlése szerint az OBA összesen 3,9 milliárd forintot fizet ki az NHB 756 betétesének, úgy, hogy a NHB-ben hozzávetőlegesen 30 milliárd forintot helyeztek el az ügyfelek.