Hazugság, amit Orbán állít, hogy tízezer ember befogadása romba döntené a magyar gazdaságot

2018. április 3. 20:02 - szerző: 168 Óra

Míg korábban az Orbán-kormány azt harsogta, hogy a magyar gazdaság szárnyal, a miniszterelnök a napokban lesújtó  bejelentést tett. Szerinte tízezer menedékkérőt kellene Magyarországnak befogadnia, ami romba döntené az országot, ez viszont azt jelenti, hogy az országnak alig van tartaléka – feszegeti tényfeltáró cikkében az Index, amely utánanézett, mennyire terhelné  meg a magyar gazdaságot az állítólag tízezer menekült befogadása.

Nem döntik romba a magyar gazdaságot
Fotó: MTI/EPA

Orbán Viktor és a Fidesz több másik politikusa is azzal kampányol, hogy Ha nem nyer a Fidesz a választásokon, akkor Magyarországnak be kell fogadnia tízezer embert, ez pedig a miniszterelnök szerint „kipréseli a szuszt” az országból, „megfojtja a gazdaságot”, megállítja a fejlődést, elvisz minden meglévő gazdasági erőforrást.

Ez azért hazugság – hívja fel a figyelmet az Index –, mert ennyi menekült ellátása körülbelül tízmilliárd forintba kerül, és ez nem döntheti romba az országot, hiszen az Orbán-kormány csak decemberben ennyit áldozott futballra. Ha mégis, akkor valóban kezdhetünk rettegni, mert sokkal nagyobb a baj, és mások a valódi gazdasági adatok, mint amelyről az Orbán-kormány beszél. 

A magyar kormány 2016-os számítása szerint – részletezi a cikk – egy menekült ellátása havonta 140 ezer forintba kerül, így tízezer ember éves ellátása 17 milliárd forint lenne. Ez a magyar gazdaság 0,085 százalékát kitevő összeg, az Index pedig azt is kiszámította, hogy arányaiban ez a költség mit jelent.

Mészáros Lőrinc egyedül a vagyonából  el tudna tartani tízezer embert hét évig.

Az új Puskás-stadion 200 milliárdos költségéből 10 évig fedezné a költségeiket, az összes többi stadionépítéssel együtt pedig 25 év. A teljesen indokolatlan Budapest–Belgrád vasútvonal költsége tízezer ember 44 évnyi megélhetési költségére elég.

Másrészt szó sincs arról, hogy az országnak tízezer menekültet kell befogadnia. Se a tízezres szám nem igaz, se a befogadás, mert menedékkérelmeket kellene elbírálni. A beadott kérelmek és az EU-s kvóták alapján körülbelül négyezer fő menedékérelmét kellene elbírálni. Az sem igaz, amit az Orbán-kormány hangoztat, hogy a Fidesz győzelmével mindez megelőzhető, ugyanis az uniós kvóták elfogadásához nem kell egyhangú szavazat. Ráadásul a menekültügyi eljárás időtartama 60 nap, vagyis nem egyéves ellátással kell számolni. Tavaly 1300 személy kapott Magyarországon menekülti vagy oltalmazotti státuszt, 2014 óta összesen 2900 ember. Vagyis a miniszterelnök és a kormány propagandája a magyar gazdaság romba dőléséről az országot fenyegető migránsveszély miatt szemenszedett hazugság.

Összehasonlításként az Index emlékeztet arra is, hogy az a Németország, amely tavaly hozzávetőlegesen egymillió embert fogadott be, az EU-átlagnak megfelelő gazdasági növekedést produkált.