Szakad a pénzeső: 25 milliárd forint közpénzzel támogatja a határon túli beruházásokat az Orbán-kormány

2020. június 16., 17:18

Szerző:

Magyarországi vállalatok számára péntektől újabb pályázati lehetőség indul 25 milliárd forintos keretösszegből határon túli beruházások támogatására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Azok a magyarországi vállalatok, amelyek a határon túli területeken beruházásokat hajtanak végre, összesen egy összegben

800 ezer eurónyi támogatást kaphatnak,

ha ezzel magyarországi és határon túli munkahelyeket védenek meg.

 

 

Szijjártó hozzátette: a támogatás a beruházott összeg hatvan százalékát érheti el.

Magyarország esetében az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, felelősséggel viseltetünk a határon túl élő magyarokért is, és ezt ki kell fejezni döntésekkel is, nem csak szavakkal – indokolt.

A miniszter megerősítette: jövőre is folytatódnak a határon túli gazdaságfejlesztési programok, így a Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben és a Székelyföldön, a Muravidéken és Drávaszögben is számíthatnak a helyi magyar vállalkozások arra, hogy a magyar kormány támogatni és segíteni fogja fejlesztéseiket és beruházásaikat.

 

Felhívta a figyelmet arra: az elmúlt négy évben több mint 55 ezer határon túli magyar vállalkozást támogattak

129 milliárd forint értékben magyar költségvetési forrásból, aminek köszönhetően 236 milliárd forintnyi beruházás jött létre.

 

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.