Fókuszban A JÖVŐ OTTHONA  

2018. április 6. 14:11

Idén 37. alkalommal rendezi meg április 11–15. között a Hungexpo a Budapesti Vásárközpontban a CONSTRUMA kiállítást. 20 ezer négyzetméteren, 5 pavilonban és a szabad területeken, csaknem 600 kiállító várja a szakembereket és hétvégén az építkező, felújító nagyközönséget.

A mára a régió legjelentősebb építőipari és otthonteremtési kiállításává nőtt esemény középpontjában ezúttal az új technológiák és megoldások, az automatizálás, az úgynevezett „okos otthonok”, valamint a mindennapok dizájnja (OTTHON Design) állnak. A látogatók számos újdonsággal találkozhatnak, a három szakmai nap pedig minden eddiginél bővebb programot kínál. A szakmai napok középpontjában idén az építőipar munkaerő-hiányát enyhítő kezdeményezések állnak. Ezek közül is kiemelkedik a SZAKMALANDIA elnevezésű rendezvénysorozat, amely elsősorban a pályakezdő szakmunkásokat és a tanulni vágyó fiatalokat célozza, valamint az ehhez kapcsolódó Szakmák Éjszakája. A CONSTRUMA Kert kiállításon rendezik a Euroskills főpróbáját, a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének döntőjét.

Találkozik a szakma

A CONSTRUMA első három napja hagyományosan elsősorban a szakembereknek szól, sőt már nem újdonság, hogy a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara saját képzéseit is itt tartja.

A világítástechnikát, épületautomatizálást magába foglaló ELECTROLIGHT tematika tavaly növekedésnek indult, és ez a tendencia folytatódik az idén is. Már több mint 500 négyzetméternyi területet foglalnak el a kiállítók ebben a témában.

Idén is lesz SMART CITY konferencia: a városüzemeltetési technológia magyarországi lehetőségeiről. A D pavilonban működik majd RENEO tájékoztatási sziget, és a VGF Központ „Robbants fel magad! épület gépészeti kalandparkja is ismét várja az érdeklődőket.

Több szakterület speciális konferenciája, előadása is színesíti majd a programot.

A témák közül kiemelkedik a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, a BKSzC és a BKIK által szervezett Fától a bútorig – a faipar napja a CONSTRUMA-n.

A munkaerőhiány enyhítését és a szakképzés népszerűsítését célozza a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum rendezésében megvalósuló három napos szakmai programsorozat, a SZAKMALANDIA is, ahol a Centrum 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozik be.

A CONSTRUMA Kert kiállításon tartják majd az Euroskills főpróbáját, a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének döntőjét. A verseny a kiállítás ideje alatt zajlik, így a közönség nemcsak a kész kerteket, hanem az építést is megtekintheti. A válogató ünnepélyes eredményhirdetése április 13-án 14 órakor lesz, a C pavilon színpadán.

Újdonság lesz az idei kiállításon a Napelem Farm konferencia, amelyen a részvevők a többi között a napenergia üzleti lehetőségeiről is tájékozódhatnak. Kiemelkedő jelentőségűnek ígérkezik az építőipari munkaerőhiánnyal foglalkozó beszélgetés, amelyet a FISSAC 2020 projekt részeként: Erőforrás hatékonyság az építőiparban címmel április 13-án rendeznek.

A tavalyi kedvező fogadtatás után a CONSTRUMA idén újra úgynevezett szakmai túrákat szervez hat témakörben – nyílászárók és árnyékolók, tetők és tetőterek, falak és szigetelések, gépészet és villamosság, lakóterek és burkolatok, valamint a CONSTRUMA-díjasok bemutatása – az építési szakemberek számára. A cél: olyan újdonságok megismertetése, amelyekre egy konferencia keretében nincs mód.

A hétvége a nagyközönségé

Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, akciókkal, finanszírozási megoldásokkal várják a látogatókat a kiállítók szombaton és vasárnap. A hagyományosan igen népszerű bemutatók között lesz tetőfedő és kőfaragó bemutató a passzázson, kaktusz- és bonsai bemutató, kert- és növényápolási tanácsadás a C pavilonban. Az F pavilonban a lakberendezéshez, a lakásbelső kialakításához kaphatnak tanácsokat a látogatók.

Az F pavilonban az automatizálás, a megújuló energia és az innovatív épületgépészeti megoldások a főszereplői A JÖVŐ OTTHONA standján.

A RENEO kiállításon a megújuló energia a meghatározó témakör, de itt kapnak helyet azon épületgépészettel foglalkozó cégek is, akik az évenkénti megjelenést választva 2018-ban is részt vesznek a CONSTRUMA Otthonteremtési csokron.

Az építkezéshez szükséges alapanyagok, a lakásbelső kialakításához felvonultatott magas színvonalú termékek mellett a megújuló energia hasznosításának megoldásai, a kerttervezés, kertépítés eszközei is megjelennek a kiállításon sok programmal és újdonsággal együtt. Ez utóbbi téma igen látványos környezetben kap helyet, hiszen a CONSTRUMA KERT pavilonjában láthatják a látogatók a X. Magyar Kertépítő Verseny és Show versenymunkáit A látvány mellett helyet kapnak a kerti kisgépek, szerszámok, a kertépítés egyéb eszközei, a növények, a tanácsadás és a színpadi bemutató programok.

Egyedülálló kezdeményezés a kiállításon a SZAKMALANDIA keretében megrendezett Szakmák Éjszakája (április 13.), ahol az az egész napos, építőipari szakmákat népszerűsítő bemutatók után éjszakai programok is várják a fiatalokat. Másnap (április 14-én) workshopokkal folytatódik a program. A SZAKMALANDIA sátra egyben a Construma hivatalos pihenőzónája is, amely sportfoglalkozásokkal és zöldövezettel várja a vásár valamennyi látogatóját.

Az egész kiállítás egyik kulcsszava a design. A legújabb trendeket bemutató OTHONDesign-on a magas színvonalú termékek mellett olyan programok is várják a látogatókat, melyek máshol nem elérhetőek.

A kiállítás része a PUREDesign elnevezésű kezdeményezés, amely olyan fiatal, tehetséges formatervezőknek ad megjelenési lehetőséget, akik termékeikkel már piacra léptek. A PUREDesign a kiállítás saját fejlesztésű tartalma, amely igazolja a Hungexpo elkötelezettségét a hazai dizájnszcéna erősítése és fejlesztése érdekében.

CONSTRUMA-Díj

Mint minden évben, a HUNGEXPO Zrt. most is meghirdette kiállítói között a CONSTRUMA Díjat. Erre azok a kiállítók pályázhattak, akik az elmúlt évben új termékkel léptek a piacra. A beérkezett pályázatokat szakemberek alkotta zsűri bírálta el. A díjakat a CONSTRUMA megnyitóján adják át.

(X)