Gulyás Gergely javaslatára januártól hatalmas fizetésemeléssel tömik ki az állami csúcsvezetők zsebét

2019. december 3. 10:49 - szerző: 168 Óra

Több mint egy tucat állami szerv, hivatal és intézmény vezetője és helyettesei részesülhetnek hatalmas fizetésemelésben január 1-től egy kormánypárti törvényjavaslat szerint – írja a Blikk. Van,, akinek megduplázzák a fizetését, és olyanok is, 

akik majdnem háromszoros béremelést kapnak.

A törvényjavaslat indoklásában Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kiigazításnak nevezte a fizetáésemelést. A lap érdeklődésére a Miniszterelnökség úgy megmagyarázta az egészet, hogy a javaslatban szereplő béremelés

„a kormánytól független” alkotmányos intézményekről szól,

mint például Gazdasági Versenyhivatal, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága vagy a Magyar Tudományos Akadémia, amelyek vezetőinek fizetése évek óta változatlan.

A nagy nyertesek közé tartozik az Alkotmánybíróság, amelynek ezentúl mindegyik tagja sokkal több pénzt kereshet. Sulyok Tamás elnök fizetése a mostani bruttó 1,5 millió forintról 3,8 millió forintra emelkedhet. Több mint kétmillió forintos fizetésemelésben részesülhetnek a GVH vezetői, az elnöknek például 1,7 millióról négymillióra ugrik a fizetése, a helyetteseinek pedig 1,3 millióról 3,6 millió forintra. Lovász László MTA-elnök fizetése 1,3 millió 1,9 millió forintra nőhet, a Nemzeti Választási Iroda vezetője 997 ezer után 1,9 millió forintot kaphat.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a Blikknek úgy nyilatkozott, lehet legitim érveket felhozni a fizetésemelések mellett, de itt inkább a lojalitást jutalmazzák.

A fizetésemelésből nem marad ki Áder János köztársasági elnök sem, aki

1,5 millió forint helyett 3,2 milliót kereshet jövőre.

Ugyanannyit, amennyire a Kúria elnökének, Darák Péternek a fizetését emelnék.