Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Gulyás Gergely javaslatára januártól hatalmas fizetésemeléssel tömik ki az állami csúcsvezetők zsebét

2019. december 3. 10:49 - szerző: 168 Óra

Több mint egy tucat állami szerv, hivatal és intézmény vezetője és helyettesei részesülhetnek hatalmas fizetésemelésben január 1-től egy kormánypárti törvényjavaslat szerint – írja a Blikk. Van,, akinek megduplázzák a fizetését, és olyanok is, 

akik majdnem háromszoros béremelést kapnak.

A törvényjavaslat indoklásában Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kiigazításnak nevezte a fizetáésemelést. A lap érdeklődésére a Miniszterelnökség úgy megmagyarázta az egészet, hogy a javaslatban szereplő béremelés

„a kormánytól független” alkotmányos intézményekről szól,

mint például Gazdasági Versenyhivatal, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága vagy a Magyar Tudományos Akadémia, amelyek vezetőinek fizetése évek óta változatlan.

A nagy nyertesek közé tartozik az Alkotmánybíróság, amelynek ezentúl mindegyik tagja sokkal több pénzt kereshet. Sulyok Tamás elnök fizetése a mostani bruttó 1,5 millió forintról 3,8 millió forintra emelkedhet. Több mint kétmillió forintos fizetésemelésben részesülhetnek a GVH vezetői, az elnöknek például 1,7 millióról négymillióra ugrik a fizetése, a helyetteseinek pedig 1,3 millióról 3,6 millió forintra. Lovász László MTA-elnök fizetése 1,3 millió 1,9 millió forintra nőhet, a Nemzeti Választási Iroda vezetője 997 ezer után 1,9 millió forintot kaphat.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a Blikknek úgy nyilatkozott, lehet legitim érveket felhozni a fizetésemelések mellett, de itt inkább a lojalitást jutalmazzák.

A fizetésemelésből nem marad ki Áder János köztársasági elnök sem, aki

1,5 millió forint helyett 3,2 milliót kereshet jövőre.

Ugyanannyit, amennyire a Kúria elnökének, Darák Péternek a fizetését emelnék.